Mandľový koláč
Mandľový koláč

Mandľovo-pomarančový koláč s malinami

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 21. januára 2022
12
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

180 g
90 g
2 ČL
2 PL pomleté
100 g
1 bal.
120 ml
80 ml
80 ml
2 ČL
podľa chuti
125 g čerstvé
2/3 šálky
z 1/2 citróna
Na ozdobu:
1 ks




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm. Keďže je koláč veľmi rýchly na prípravu, tak ako prvé si dáme predhriať rúru na 180 °C a vymastíme si formu na pečenie olejom.

  2. 2

    Následne v jednej mise zmiešame špaldovú múku, mandľovú múku, prášok do pečiva, cukor a mleté ľanové semienka. V druhej miske zmiešame mlieko, pomarančovú šťavu, olej, vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a ocot.

  3. 3

    Obe zmesi potom zmiešame dokopy lopatkou alebo varechou alebo čím len chcete ? Netreba na to vôbec mixér. POZOR! Nemiešať dlho, lebo potom cesto ostane príliš tuhé. Naozaj stačí iba troška pomiešať, nech sa pekne všetko spojí a šup s tým do formy.

  4. 4

    Necháme cesto teraz cca 5 min postáť vo forme a potom naň poukladáme maliny a jemne ich zatlačíme do cesta. Vrch posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 45 minút. Ak by sa Vám zdalo, že sa mandle na vrchu moc pripekajú, kľudne koláč prikryte alobalom a tak nechajte dopiecť.

  5. 5

    Skúste odolať ? a upečený koláč nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho posypte zrniečkami z granátového jablka. Určite by som ho nevynechávala. Tá jeho špecifická chuť tomu dodáva takú celistvosť a úplne k tomu pasuje. Takže určite odporúčam ho tam dať ?

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, skvělá kombinace maliny - mandle! Pár?! kousků ke kafíčkům?! by se hodilo....
jankadomka
@dobrotka12 (28.1.2022 19:47)
Ešte som to nerobila z mrazených malín. Troška sa obávam že ak pustia šťavu tak bude v okolí malín také mokrejsie cesto. Ale asi to treba vyskúšať. Možno to bude ok 😊





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia