Mandľovo-pomarančový koláč s malinami
Foto: jankadomka
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
180 g |
|
90 g |
|
2 ČL |
|
2 PL pomleté |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
120 ml |
|
80 ml |
|
80 ml |
|
2 ČL |
|
podľa chuti |
|
125 g čerstvé |
|
2/3 šálky |
|
z 1/2 citróna |
|
Na ozdobu: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Budeme potrebovať okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm. Keďže je koláč veľmi rýchly na prípravu, tak ako prvé si dáme predhriať rúru na 180 °C a vymastíme si formu na pečenie olejom.
- 2
Následne v jednej mise zmiešame špaldovú múku, mandľovú múku, prášok do pečiva, cukor a mleté ľanové semienka. V druhej miske zmiešame mlieko, pomarančovú šťavu, olej, vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a ocot.
- 3
Obe zmesi potom zmiešame dokopy lopatkou alebo varechou alebo čím len chcete ? Netreba na to vôbec mixér. POZOR! Nemiešať dlho, lebo potom cesto ostane príliš tuhé. Naozaj stačí iba troška pomiešať, nech sa pekne všetko spojí a šup s tým do formy.
- 4
Necháme cesto teraz cca 5 min postáť vo forme a potom naň poukladáme maliny a jemne ich zatlačíme do cesta. Vrch posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 45 minút. Ak by sa Vám zdalo, že sa mandle na vrchu moc pripekajú, kľudne koláč prikryte alobalom a tak nechajte dopiecť.
- 5
Skúste odolať ? a upečený koláč nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho posypte zrniečkami z granátového jablka. Určite by som ho nevynechávala. Tá jeho špecifická chuť tomu dodáva takú celistvosť a úplne k tomu pasuje. Takže určite odporúčam ho tam dať ?
Tiež mandľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ešte som to nerobila z mrazených malín. Troška sa obávam že ak pustia šťavu tak bude v okolí malín také mokrejsie cesto. Ale asi to treba vyskúšať. Možno to bude ok 😊