Mandľový koláč

Mandľovo-pomarančový koláč s malinami

Autor receptu: jankadomka

12
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Budeme potrebovať okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm. Keďže je koláč veľmi rýchly na prípravu, tak ako prvé si dáme predhriať rúru na 180 °C a vymastíme si formu na pečenie olejom.
  2. Následne v jednej mise zmiešame špaldovú múku, mandľovú múku, prášok do pečiva, cukor a mleté ľanové semienka. V druhej miske zmiešame mlieko, pomarančovú šťavu, olej, vanilkový extrakt, nastrúhanú citrónovú kôru a ocot.
  3. Obe zmesi potom zmiešame dokopy lopatkou alebo varechou alebo čím len chcete ? Netreba na to vôbec mixér. POZOR! Nemiešať dlho, lebo potom cesto ostane príliš tuhé. Naozaj stačí iba troška pomiešať, nech sa pekne všetko spojí a šup s tým do formy.
  4. Necháme cesto teraz cca 5 min postáť vo forme a potom naň poukladáme maliny a jemne ich zatlačíme do cesta. Vrch posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 45 minút. Ak by sa Vám zdalo, že sa mandle na vrchu moc pripekajú, kľudne koláč prikryte alobalom a tak nechajte dopiecť.
  5. Skúste odolať ? a upečený koláč nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho posypte zrniečkami z granátového jablka. Určite by som ho nevynechávala. Tá jeho špecifická chuť tomu dodáva takú celistvosť a úplne k tomu pasuje. Takže určite odporúčam ho tam dať ?