Mäkučké jablkové koláče z cesta z chladničky fotorecept
Foto: cesminaz
Ľahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Na tieto skvelé koláče si môžete zamiesiť už vopred a až na druhý deň piecť. Zobraziť celý popisĽahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Na tieto skvelé koláče si môžete zamiesiť už vopred a až na druhý deň piecť. Takýmto spôsobom sa vám aj práca s nimi vlastne rozdelí
a tak trocha uľahčí :-) Naozaj fantastický výsledok bez väčšej námahy.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/04/makkucke-jablkove-kolace-z-cesta-z.html?m=1
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
1 dl |
|
1 dl |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
1 KL |
|
21 g čerstvé |
|
Plnka: | |
4 ks |
|
1 PL (v prášku) |
|
1/2 KL |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej, bielok, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho trochou múky a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a misku vložíme do veľkého igelitového vrecka. Vrecko uzavrieme a cesto dáme do chladničky na 1 noc.
-
2
Cesto na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme 1 hodinu postáť pri izbovej teplote
-
3
Po 1 hodine cesto rozdelíme na 8 častí a každý kúsok ešte raz krátko premiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme takto na doske 30 minút zasa oddychovať.
-
4
Medzitým si pripravíme plnku. Zo 4 väčšie jablká očistíme, 3 pokrájame na drobné kocky a 1 na hrubo postrúhame. Pridáme pudingový prášok 1 kopcovitejšiu PL a škoricu. Kryštálový a vanilkový cukor tam zamiešajte len tesne pred plnením, aby jablká nepustili od cukru už dopredu kopu šťavy. Pri pečení tá šťava už nevytečie, lebo pudingový prášok ju zachytí :-)
-
5
Po pol hodinke bochníčky vyvaľkáme a rozdelíme do nich rovnomerne plnku. Uzavrieme podľa obrázku a uzavretou stranou otočíme nadol.
-
6
Koláče poukladáme na plech s papierom a potrieme im vrch žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom. Napokon do cesta na vrchu koláčov nožnicami 2x zastrihneme. Ten strih nie je len pre krásu, ale aj na to, aby koláče počas pečenia nepraskli hore-dole a aby plnka nevytiekla.
-
7
Plech vložíme do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Pečieme cca 25-30 minút, vždy záleží od rúry, treba si to sledovať. Koláče majú byť pekne do červenkava upečené. Tú červenkavú farbu dostanú od natretého žĺtka :-)
-
8
Koláčiky sú fantastické! Voňavé, ľahučké a mäkké ako vata ;-P Plnka výborná a šťavnatá. Neváhajte tieto koláče vyskúšať. Prajem dobrú chuť !
-
9
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com alebo na Youtube
Chcela by som popriať všetkým, ktorí pridávajú príspevky aj tým, ktorí ich len čítajú a skúšajú ( ako ja ) , veľa zdravia v tomto " besnom " období a ďakujem ...
Dakujem krásne za tvoj velmi milý komentík :-) čítala som ho s velkým úsmevom. Som velmi rada, že sa ti aj tieto koláče páčia. Prajem aj ja tebe a rodinke vela zdravia :-)
Dakujem krásne za prianie a tiež som velmi rada, že sa ti moje recepty páčia a najmä že aj chutia :-) Dúfam, že si aj v budúcnosti u mňa nájdeš vždy taký recept čo ťa zaujme :-) Prajem pekný večer a vela zdravia.