Foto: stanci11
Tento recept som objavila na facebooku na vegánskej "kuchařke", a rozhodne ho musím poslať ďalej ;) nemáme tu síce žiadne vajíčka ani mlieko, zato Zobraziť celý popisTento recept som objavila na facebooku na vegánskej "kuchařke", a rozhodne ho musím poslať ďalej ;) nemáme tu síce žiadne vajíčka ani mlieko, zato kopisko maku a sliviek. A vo výsledku vláčny, chutný ale aj sýty koláčik - s kopou vápnika a omega mastných kyselín. V práci sa z toho stala téma dňa normálne :D
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Mierkou je hrnček s objemom 400 ml. Takže obrovský :D Začala som tým, že som si mak rozdelila na dve polovice, jednu som pomlela na "makovú múku" a druhú som nechala v celku.
- 2
"Povidla" (lekvár) som vymixovala s ryžovým mliekom až kým nevznikla mierne zahustená zmes.
- 3
Do mlieka s "povidlami" som priliala šťavu z jedného celého citrónu a kôru z polovičky (bol BIO plus vydrhnutý riadne, tak idem dúfať že to nebola pesticídová pecka :D )
- 4
Ďalej som prisypala mak - celý aj pomletú "múku"...
- 5
... a k tomu 100 ml (r)umu, vanilkový cukor a 2 PL oleja... a vymiešala som do hladka.
- 6
A na záver prišla múka premiešaná s prdopečom. Cesto, ktoré vznikne je riedšieho charakteru, netreba sa toho báť potom :)
- 7
A keďže mi spolubývajúca uniesla hlboký plech, piekla som v mise z jenského skla - vymazaná troškou oleja a vysypaná krupicou...inak by som volila radšej väčší plech, aby bol koláčik nižší...
- 8
Potom čo som vyliala cesto do misy, naukladala som navrch nakrájané slivky, ktoré som predtým premiešala s troškou škoricového cukru (asi 1/3 - 1/2 balíčka). Pomedzi slivky som potom prešla koncom varechy aby sa dostali trošku hlbšie do cesta.
- 9
A šup s tým do vyhriatej rúry - na 200 stupňoch som piekla cca 40 min. Neviem úplne presne čas, som tvrdý zástanca špajdľového testu :D plus naša študentská rúra pečie tak dosť po svojom, takže nikdy nevieš či bude spolupracovať :D kovbojka v kuchyni proste :D
- 10
Tým že koláčik je fakt vláčny a šťavnatý je vhodné ho krájať až po vychladnutí (priznávam, nevydržala som a ukradla som si trošku z kraja, ešte za tepla, joj ja som na to magor :D). Podľa mňa je trošku atypický nielen prípravou ale aj konzistenčne, ale rozhodne to nijako nevadí!! Za mňa je skvelý a určite ho zopakujem, aj s čerešňami napríklad...nakladanými v rume...no fantázia už fičí na plné obrátky :D
- 11
P.S.: Inak ja osobne moc necukrujem, prišlo mi že je sladký dosť, kolegyne by ževraj dosladili... Ale verím tomu, že ak sa niekto odhodlá na tento hókus-pokus, tak si ochutná cesto a dosladí podľa vlastnej chuti :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
No toto?! Já jsem si to myslela. V mém dětství jsme měli s podobnými obrázky, pořádně si je nemohu vybavit. Měli jsme 2x celou dětskou sadu - já i brácha, včetně hrnečků. Jen mám pocit, že tvoje /s žabkou a spol./ byla druhá řada, trochu jiná. I tak krásná nostalgie haha Ty naše jsou fuč už hodně dávno. Díky za odpověď, jsi zlatá!!
@Evanaaa a @Jujoska : ja si to meliem na takom kávovom mlynčeku zn.Hauser - vždy na viac krát premeliem kým ten mak nie je úplne rozdrtený že to vypadá ako "múka", vyzerá málinko inak ako mletý mak. Ale preto som ju označila úvodzovkami, lebo existuje origoš maková múka a tá sa vyrába mletím až po lisovaní maku myslím...ale s tou som ešte nemala tú česť randiť v kuchyni :D
@Izabella929 ďakujem, pochvala od teba strašne poteší, keďže tvoje zákusky sú vždy čistá dokonalosť :) inak som rada, že nie som jediná kto nemusí mať dezert pretekajúci cukrom :)
@Tiginko diky za infošku, tak to myslím, že je lepšie si takto namlieť ten mak doma, ostane plné spektrum mastných kyselín a tie chceme :)
Tak upeceny a vyborny, uz mam sistu pri kavicke :-). Ale pridala som do ryzoveho mlieka za lyzicku psylia, urobi sa taka zelatinka a ta drzi ten kolac pokope a dala som za hrst pomletych lieskovych orieskov - domacich, na trhu od overeneho zdroja som kupila a o to menej som dala muky od Schar Mix C, bezlepkaci poznaju, mame ju na recept a kedze som nemala "povydla", nasla som visnovy dzem a maly poharik, od chrenu, mnou zavarenych pomixovanych jablk, eko bio - nestriekane, na dedine dopestovane, z maminej zahradky a nedala som cukor a vobec tam nechyba, aj ovocie je zavarene bez cukru, ten kolacik je prudko jedly a zdravy, samo, ze som nevydrzala a jedla som ho este teply :-)