Makový makovník so slivkami (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Tento recept som objavila na facebooku na vegánskej "kuchařke", a rozhodne ho musím poslať ďalej ;) nemáme tu síce žiadne vajíčka ani mlieko, zato kopisko maku a sliviek. A vo výsledku vláčny, chutný ale aj sýty koláčik - s kopou vápnika a omega mastných kyselín. V práci sa z toho stala téma dňa normálne :D

10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mierkou je hrnček s objemom 400 ml. Takže obrovský :D Začala som tým, že som si mak rozdelila na dve polovice, jednu som pomlela na "makovú múku" a druhú som nechala v celku.
  2. "Povidla" (lekvár) som vymixovala s ryžovým mliekom až kým nevznikla mierne zahustená zmes.
  3. Do mlieka s "povidlami" som priliala šťavu z jedného celého citrónu a kôru z polovičky (bol BIO plus vydrhnutý riadne, tak idem dúfať že to nebola pesticídová pecka :D )
  4. Ďalej som prisypala mak - celý aj pomletú "múku"...
  5. ... a k tomu 100 ml (r)umu, vanilkový cukor a 2 PL oleja... a vymiešala som do hladka.
  6. A na záver prišla múka premiešaná s prdopečom. Cesto, ktoré vznikne je riedšieho charakteru, netreba sa toho báť potom :)
  7. A keďže mi spolubývajúca uniesla hlboký plech, piekla som v mise z jenského skla - vymazaná troškou oleja a vysypaná krupicou...inak by som volila radšej väčší plech, aby bol koláčik nižší...
  8. Potom čo som vyliala cesto do misy, naukladala som navrch nakrájané slivky, ktoré som predtým premiešala s troškou škoricového cukru (asi 1/3 - 1/2 balíčka). Pomedzi slivky som potom prešla koncom varechy aby sa dostali trošku hlbšie do cesta.
  9. A šup s tým do vyhriatej rúry - na 200 stupňoch som piekla cca 40 min. Neviem úplne presne čas, som tvrdý zástanca špajdľového testu :D plus naša študentská rúra pečie tak dosť po svojom, takže nikdy nevieš či bude spolupracovať :D kovbojka v kuchyni proste :D
  10. Tým že koláčik je fakt vláčny a šťavnatý je vhodné ho krájať až po vychladnutí (priznávam, nevydržala som a ukradla som si trošku z kraja, ešte za tepla, joj ja som na to magor :D). Podľa mňa je trošku atypický nielen prípravou ale aj konzistenčne, ale rozhodne to nijako nevadí!! Za mňa je skvelý a určite ho zopakujem, aj s čerešňami napríklad...nakladanými v rume...no fantázia už fičí na plné obrátky :D
  11. P.S.: Inak ja osobne moc necukrujem, prišlo mi že je sladký dosť, kolegyne by ževraj dosladili... Ale verím tomu, že ak sa niekto odhodlá na tento hókus-pokus, tak si ochutná cesto a dosladí podľa vlastnej chuti :)