Závin
	        Makový a orechový závin
	        Autor receptu: margitka100
	         
	        
	        Maslové záviny, ktoré si zamilujete.
| 
				  	  
				  	120 minút príprava  | 
				  	  
				  	40 minút  na 160 °C  | 
Postup
- Z trocha vlažného mlieka, droždia, lyžice múky a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť cca 10 minút.
Ostatné suroviny dáme do misy, maslo dávame rozpustené, vlažné, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto.
Ja miesim v robote na dvojku rýchlosť cca 10 minút.
Cesto necháme kysnúť cca 1,5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem.
Je to maslové cesto, kysne pomalšie, kľudne môžete nechať aj dve hodiny.
 - Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.
Maková: dáme si variť vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Do maku nastrúhame kôru z citróna, dáme rum (nemusí byť)  a zalejeme horúcim cukrovým rozvarom a necháme vychladnúť.
Tak isto urobíme orechovú plnku, tam už nedávame rum a môžeme nastrúhať pomarančovú kôru.
Rozvar si môžeme samozrejme  uvariť naraz a polovicu dať do maku a polovicu do orechov.
 - Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky, necháme podkysnúť cca 20 minút.
Každý bochník rozvaľkáme na cca 0,5 cm a naplníme plnkami, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
 - Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme obschnúť, znova potrieme žĺtkom a necháme obschnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 40 minút.
Možno sa bude zdať veľa cukru, no verte, že presne to záviny potrebujú.
Tieto záviny sú úžasné, dlho mäkké a chuťovo bezkonkurenčné.