Závin

Makový a orechový závin

Autor receptu: margitka100

Maslové záviny, ktoré si zamilujete.

150 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Z trocha vlažného mlieka, lyžice múky a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť cca 10 minút. Ostatné suroviny dáme do misy, maslo dávame rozpustené, vlažné, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto. Ja miesim v robote na dvojku rýchlosť cca 10 minút. Cesto necháme kysnúť cca 1,5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem. Je to maslové cesto, kysne pomalšie, kľudne môžete nechať aj dve hodiny.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Maková: dáme si variť vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Do maku nastrúhame kôru z citróna, dáme rum (nemusí byť) a zalejeme horúcim cukrovým rozvarom a necháme vychladnúť. Tak isto urobíme orechovú plnku, tam už nedávame rum a môžeme nastrúhať pomarančovú kôru. Rozvar si môžeme samozrejme uvariť naraz a polovicu dať do maku a polovicu do orechov.
  3. Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky, necháme podkysnúť cca 20 minút. Každý bochník rozvaľkáme na cca 0,5 cm a naplníme plnkami, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme obschnúť, znova potrieme žĺtkom a necháme obschnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 40 minút. Možno sa bude zdať veľa cukru, no verte, že presne to záviny potrebujú. Tieto záviny sú úžasné, dlho mäkké a chuťovo bezkonkurenčné.