Závin
Makový a orechový závin
Autor receptu: margitka100
Maslové záviny, ktoré si zamilujete.
150 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup
- Z trocha vlažného mlieka, lyžice múky a trochu cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť cca 10 minút.
Ostatné suroviny dáme do misy, maslo dávame rozpustené, vlažné, pridáme kvások a vymiešame nelepivé cesto.
Ja miesim v robote na dvojku rýchlosť cca 10 minút.
Cesto necháme kysnúť cca 1,5 hodiny, musí zdvojnásobiť objem.
Je to maslové cesto, kysne pomalšie, kľudne môžete nechať aj dve hodiny.
- Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.
Maková: dáme si variť vodu s cukrom, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Do maku nastrúhame kôru z citróna, dáme rum (nemusí byť) a zalejeme horúcim cukrovým rozvarom a necháme vychladnúť.
Tak isto urobíme orechovú plnku, tam už nedávame rum a môžeme nastrúhať pomarančovú kôru.
Rozvar si môžeme samozrejme uvariť naraz a polovicu dať do maku a polovicu do orechov.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 bochníky, necháme podkysnúť cca 20 minút.
Každý bochník rozvaľkáme na cca 0,5 cm a naplníme plnkami, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme obschnúť, znova potrieme žĺtkom a necháme obschnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 40 minút.
Možno sa bude zdať veľa cukru, no verte, že presne to záviny potrebujú.
Tieto záviny sú úžasné, dlho mäkké a chuťovo bezkonkurenčné.