Slivkový dezert
Makovo-slivkové misky s domácim lístkovým cestom bez lepku
Autor receptu: novalim
Sezóna maku je v plnom prúde a my sa ho nevieme nabažiť. A tak vypekáme o stošesť.* Dnes sme si pripravili voňavé makovo-slivkové misky s domácim lístkovým cestom bez lepku. Že je to náročné? Vôbec nie. S našou zmesou Promix UNI ho máte
hotové raz-dva a bez väčšieho úsilia. Môžete cesto aj zamraziť a použiť neskôr na iné sladké alebo slané dobroty. Tak neváhajte
a pustite sa do pečenia.
30 (+ chladenie cest minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Pripravíme si malé zapekacie misky s priemerom asi 8 cm. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme z neho pomocou formičky kruhy s priemerom asi o 2-3 cm väčším ako je priemer misky. Kruhy cesta vložíme do misiek a pritlačíme na dno a aj okraje misky. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa nám príliš nevydulo počas pečenia.
- Na plnku si zmiešame mletý mak s oboma cukrami a zalejeme zmes vriacim mliekom. Dobre premiešame, potom pridáme slivkový lekvár, mletú škoricu a nastrúhanú kôru z citróna. Slivky umyjeme, osušíme a vykôstkujeme. Nakrájame na menšie kúsky. Misky s cestom teraz naplníme makovou plnkou a slivkami. Povrch prikryjeme opäť kolieskom cesta a jemne pritlačíme.
- Potrieme rozšľahaným vajcom, opäť môžeme poprepichovať trochu vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme asi 20 minút, kým je povrch cesta sfarbený do zlatista. Podávame ideálne ešte teplé (nie horúce) posypané práškovým cukrom.