Mandľová torta
Mandľová torta

Makovo-mandľová torta bez múky

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár, 29. mája 2020
Makovo-mandľová torta bez múky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Korpus:
250 g
150 g
8 ks
250 g
250 g mletý
200 g
120 ml
Na potretie korpusu:
Krém:
400 g
250 g
50 g
40 g
6 plátkov
Kakaová poleva:
300 g
300 g
480 g
180 g
12 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Korpus: Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopené maslo, med, mak, rozmixované mandle a šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh.

  2. 2

    Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou (forma tvaru srdca) a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 až 25 min. Korpus necháme vychladnúť, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovicu.

  3. 3

    Krém: Želatínu necháme napučať vo vode. Vyšľaháme kyslú a šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec vyžmýkanú a rozpustenú želatínu.

  4. 4

    Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť natretého korpusu vložíme naspäť do formy a rozotrieme polovicu pripraveného krému. Dáme na cca 30 min do chladničky stuhnúť. Potom na krém položíme druhú časť korpusu džemovou stranou dole. Vrch korpusu potrieme zvyšným krémom, uhladíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a opatrne vyberieme pripravenú tortu.

  5. 5

    Kakaová poleva: Vodu, smotanu a cukor prevaríme, cez sitko primiešame kakao a varíme ešte 1 min. Odstavíme a schladíme na teplotu 50 °C, pridáme napučanú a rozpustenú želatínu. Necháme odstáť 24 hodín. Pred použitím ohrejeme polevu na 40 °C a tortu ňou polejeme. Necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu


Jeden komentár
Pekná a chutná táto torta, len v bode tri mi je trochu nejasné s tymi smotanami - vyšľahať, alebo spolu zmiešať, lebo v tom je rozdieľ, a ak vyšľahať, tak najprv smotanu na šľahačku a tú potom zamiešať do kyslej? Alebo len takú tekutú spojiť s kyslou smotanou?