Makovo-mandľová torta bez múky
šéfkuchár, 29. mája 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
150 g |
|
8 ks |
|
250 g |
|
250 g mletý |
|
200 g |
|
120 ml |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Krém: | |
400 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
40 g |
|
6 plátkov |
|
Kakaová poleva: | |
300 g |
|
300 g |
|
480 g |
|
180 g |
|
12 g |
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopené maslo, med, mak, rozmixované mandle a šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh.
- 2
Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou (forma tvaru srdca) a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 až 25 min. Korpus necháme vychladnúť, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovicu.
- 3
Krém: Želatínu necháme napučať vo vode. Vyšľaháme kyslú a šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec vyžmýkanú a rozpustenú želatínu.
- 4
Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť natretého korpusu vložíme naspäť do formy a rozotrieme polovicu pripraveného krému. Dáme na cca 30 min do chladničky stuhnúť. Potom na krém položíme druhú časť korpusu džemovou stranou dole. Vrch korpusu potrieme zvyšným krémom, uhladíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a opatrne vyberieme pripravenú tortu.
- 5
Kakaová poleva: Vodu, smotanu a cukor prevaríme, cez sitko primiešame kakao a varíme ešte 1 min. Odstavíme a schladíme na teplotu 50 °C, pridáme napučanú a rozpustenú želatínu. Necháme odstáť 24 hodín. Pred použitím ohrejeme polevu na 40 °C a tortu ňou polejeme. Necháme stuhnúť.
Tiež mandľová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu