Mandľová torta

Makovo-mandľová torta bez múky

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny, pridáme roztopené maslo, med, mak, rozmixované mandle a šťavu z pomaranča a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh.
  2. Zmes vylejeme do pripravenej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou (forma tvaru srdca) a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 20 až 25 min. Korpus necháme vychladnúť, dáme na chvíľu do mrazničky, aby sa lepšie prekrajoval pozdĺžne na polovicu.
  3. Krém: Želatínu necháme napučať vo vode. Vyšľaháme kyslú a šľahačkovú smotanu, pridáme med, vanilkový cukor a nakoniec vyžmýkanú a rozpustenú želatínu.
  4. Prekrojené korpusy potrieme marhuľovým džemom. Prvú časť natretého korpusu vložíme naspäť do formy a rozotrieme polovicu pripraveného krému. Dáme na cca 30 min do chladničky stuhnúť. Potom na krém položíme druhú časť korpusu džemovou stranou dole. Vrch korpusu potrieme zvyšným krémom, uhladíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň formu po obvode opaľovacou pištoľou nahrejeme a opatrne vyberieme pripravenú tortu.
  5. Kakaová poleva: Vodu, smotanu a cukor prevaríme, cez sitko primiešame kakao a varíme ešte 1 min. Odstavíme a schladíme na teplotu 50 °C, pridáme napučanú a rozpustenú želatínu. Necháme odstáť 24 hodín. Pred použitím ohrejeme polevu na 40 °C a tortu ňou polejeme. Necháme stuhnúť.