Makovo-jablkový závin fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 23. mája 2015
Makovo-jablkový závin (fotorecept)
Foto: mesiar50

Makové máme veľmi radi.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Suroviny na závinové cesto:
80 g
420 g
3 PL
20 g Fala
4 PL
300 ml
Suroviny na makovú plnku :
230 g
1 ks väčšie
2-3 PL
2 PL (nemusí byť)
300 ml




Postup

  1. 1

    Ahojte. Najprv si spravíme cesto na závin.Na múku si nadrobíme čerstvé droždie. K múke a droždiu pridáme vlažné mlieko a necháme zmes asi 5 minút postáť,nech sa droždie trochu naštartuje.Potom už,len cesto dobre vyhnietiť.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po cca.45 minútach máme cesto vykysnuté.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto potom presunieme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme si ho na cca 1 cm,alebo ako sa podarí.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkané cesto natrieme rozpusteným vlažným maslom a potom naň nanesieme plnku.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne cesto zrolujeme.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ,,Sumca"natrieme rozpusteným vlažným maslom a dáme ho na maslom potretý a strúhankou vysypaný plech.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč som piekol 40 minút pri teplote 180 C v strede rúry.Treba hru sledovať,lebo po 20 minútach bude koláč pripekať z vrchnej strany.Ja som ho sledoval a tuším po 15-20 minútach som ho aj zakryl papierom k pečeniu.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A teraz si spravíme makovú plnku. Mak dáme trochu spariť s mliekom.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ďalej k maku pridáme nastrúhané jablká.Trochu ich dáme spolu spariť,no len krátko.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plnku stiahneme z ohňa.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do plnky pridáme cukor podľa vašej chuti.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ja som do pridal aj strúhanku istiac tak súdržnosť plnky,no vy si ju tam nemusíte samozrejme pridať.

    Makovo-jablkový závin (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

izabella929
@mesiar50 , fakt nemám slov..))) zvládneš takmer všetko ako šikovná gazdinka..je niečo, čo nevieš? krásne a chutne si napiekol a makové je super.-)
radost
chlapče milý..stačia dva kúsočky,by sme túžbu po sladkom nasýtili..
je to aj u nás tak:máme veľmi radi mak..
keďže už pečiem málo-aspoň šúľance makové robievam..
podplatiť ťa..nepustiť ťa..vidím-že tvoj únos-to by za to stálo..:-)
terinka55
Si Ty "šikovný chlapec", pochvala! Tvoja rodinka sa môže vytešovať, pozdravujem :-)
ubka
@mesiar50 , to snáď nie je možné!? Otvorím Varechu a očarí ma Tvoj nový recept:-) úplne najlepší zavin,aký si dokážem predstaviť,blahoželám:-)
mesiar50
@terinka55
Normalka.Varievam od svojich 18 rokov a je to moje prvorade hobby.V dnesnej emancipovanej dobe vie mnoho chlapov varit.Tiez pekne pozdravujem a dakujem.

janger
Laci, @mesiar , mas take krasne, uz aj na pohlad makkucke a jemne cesto. To by som sa iste zavdacila synovi, ten ma rad makovniky a orechovniky z takehoto cesta. Ale mak iste nekupujes v NL? Ja si tiez vzdy donesiem zasoby zo Slovenska. Pekny vikend ti prajem :-).
mesiar50
@janger
Janka,cesto je naozaj makke a jemne, pravdepodobne od oleja a dobreho nakysnutia cesta.Mojej rodinke kolac chutil, iste by chutil aj tvojmu synovi.Mak som vidaval v polskom obchode, no teraz som doma na dovolenke.Dakujem ti srdecne a zelam ti tiez pekny vikend.
kukulienka71
Že sumec!:-DDDD až mi slzy od smiechu vyšli, ty sa nezdáš, ešte aj humorom si obdarený. Cestá ti fakt krásne nakysnú, skoro ujdú z misy. Myslím, že chlap keď je sám, ďaleko od rodiny, sa priučí mnohým veciam, hlavne ak ho baví variť a piecť, nemyslí aspoň na somariny;-) šikovný a vzorný si.
pusta1
@lacko , máš nádherne vykysnuté cesto, náplň jablká s makom neskutočne milujeme :-)
@venusa , všimni si, že sú tam strúhané jablká, pustia dosť veľa šťavy a tá strúhanka ju vsiakne, cesto nenavlhne, tiež ju v´dávam.
Lacko ty vieš čo je dobré , perfektné.
***** ti veľmi rada posirelam.

ja mám tu v jednej štrúdli makovú náplň aj s hruškami, tiež výborné.

 varecha.pravda.sk/recepty/hruskovo-makova-strudla-fotorec...

mesiar50
@venusa
Ja som miesto muky vysypal plech jemnou struhanku.
Z casti ma aj @pusta1 pravdu, ze sa struhanka aplikuje
hlavne pri pecivach kde sa pouziva stavnate ovocie
no tu pri jednom jablku mi fiasko nehrozilo.Struhanku pouzivam aj do roznych naplni z ovocia ako aj pri mojom recepte jablkovo - ceresnovy kolac.Papier na pecenie som nemal po ruke tak potom takto.
Dakujem ti pekne.
mata3636
pekný závin, mak a jablká je výborná kombinácia. len taká malá poznámočka - podľa mňa netreba celý plech pomastiť a vysypať strúhankou/múkou. ja, keď nemám papier na pečenie, tak pomastím len tú časť plechu, kde bude závin "ležať", nevysypujem ničím. strúhanka/múka potom len zbytočne horí. nikdy sa mi nič neprichytilo, v pohode sa potom dá dať upečený závin dole.
ariela6
pekny zavin maš mne stale praskne ako to že tebe nepraskal prezrad fintu ako to mam robit aby mi to neprasklo dik pa
mesiar50
@mata3636
Máš dozaista pravdu.Naozaj mi tam,,naskočila"dilema,že teraz ako ďalej.
Jasné mi bolo,že napríklad pri mastných cestách nie je potrebné plech vymastiť a ani posypať múkou.Pri kysnutých mi tento odsek prípravy ,,vypadol" z hlavy.Som rád,že si mi napísala @mata3636 ,teraz to už viem na sto percent,že kde budem inovovať.Ďakujem ti veľmi pekne.
mesiar50
@ariela6
Prvé čo som začal pri pečení sledovať,že či mi závin nepraská.
Cesto nesmie byť suché,ja pridávam do cesta aj olej aby bolo pružné.
Cesto musí byť v prvom rade dobre vymiesené a vykysnuté.A teplota pečenia môže byť tiež rozhodujúca.Moje slová však ber prosím s ,,rezervou",keďže nie som pekár-cukrár.
Nechcem sa vnucovať,ale môžeš spraviť podľa tohoto receptu a máš istotu,že fiasko by nemalo hroziť.Ďakujem ti pekne a želám ti peknú nedeľu.
mata3636
@mesiar50 - papier na pečenie je najistejší. len pozor, aby sa ti nepodarilo kúpiť taký "kvalitný" ako raz mne. prvýkrát, ked som na ňom piekla, tak som z upečenej vianočky zlupovala papier po kúskoch, som myslela, že ma šľak trafí a vianočka poletí do koša aj s milým papierom. no, nepoletela, ale papier hej :-)
@ariela6 - cesto nesmie byť veľmi riedke, nevyvaľkaj ho na tenko, plnka nesmie byť príliš riedka a ja zvyknem závin pred pečením popichať.
ywett
ale mi robíš chúťky :) makové s jablkami to sú moje obľúbené a závin sa ti krásne vydaril.

marienka44
Ani mne nikdy nepraskne krútený koláč. Neviem, čím to je. Ja vkladám koláč do vyhriatej rúry na max. teplotu (aby sa zastavil proces kysnutia, veď koláč kysol na linke) a po asi 5 min. teplotu stíšim na tých cca 175 °C. Na dno rúra dávam plechový hrnček s vodou. To je všetko.
marienka44
Zabudla som napísať, že aj ja koláč pred pečením popichám vidličkou, vytvorí to aj peknú vzorku na povrchu.

na dno rúry-oprava z hore
mesiar50
@mata3636
Našťastie som sa ešte s takým papierom nestretol.Bola si určite v nemilej situácii.Ďakujem ti pekne za poučné rady.Zídu sa v budúcnu určite.
mesiar50
@marienka44
Mne sa stalo už neraz,že mi praskol aj závin a dokonca aj štrúdľa.
Na sto percent neviem dôvod,no ďakujem ti za dobré rady ktoré sa mi
zídu.
1x ywett
ariela6
dakujem za rady ohladom praskania kolača skusim urobit podla tebe Lacko a tiež podla rad Mati a Marianky ešte raz dik