Foto: mesiar50
Makové máme veľmi radi.
na 180 °C
Suroviny
Suroviny na závinové cesto: | |
80 g |
|
420 g |
|
3 PL |
|
20 g Fala |
|
4 PL |
|
300 ml |
|
Suroviny na makovú plnku : | |
230 g |
|
1 ks väčšie |
|
2-3 PL |
|
2 PL (nemusí byť) |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Ahojte. Najprv si spravíme cesto na závin.Na múku si nadrobíme čerstvé droždie. K múke a droždiu pridáme vlažné mlieko a necháme zmes asi 5 minút postáť,nech sa droždie trochu naštartuje.Potom už,len cesto dobre vyhnietiť.
-
2
Po cca.45 minútach máme cesto vykysnuté.
-
3
Cesto potom presunieme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
4
Rozvaľkáme si ho na cca 1 cm,alebo ako sa podarí.
-
5
Rozvaľkané cesto natrieme rozpusteným vlažným maslom a potom naň nanesieme plnku.
-
6
Následne cesto zrolujeme.
-
7
,,Sumca"natrieme rozpusteným vlažným maslom a dáme ho na maslom potretý a strúhankou vysypaný plech.
-
8
Koláč som piekol 40 minút pri teplote 180 C v strede rúry.Treba hru sledovať,lebo po 20 minútach bude koláč pripekať z vrchnej strany.Ja som ho sledoval a tuším po 15-20 minútach som ho aj zakryl papierom k pečeniu.
-
9
A teraz si spravíme makovú plnku. Mak dáme trochu spariť s mliekom.
-
10
Ďalej k maku pridáme nastrúhané jablká.Trochu ich dáme spolu spariť,no len krátko.
-
11
Plnku stiahneme z ohňa.
-
12
Do plnky pridáme cukor podľa vašej chuti.
-
13
Ja som do pridal aj strúhanku istiac tak súdržnosť plnky,no vy si ju tam nemusíte samozrejme pridať.
je to aj u nás tak:máme veľmi radi mak..
keďže už pečiem málo-aspoň šúľance makové robievam..
podplatiť ťa..nepustiť ťa..vidím-že tvoj únos-to by za to stálo..:-)
Dovolenkujem, takze pohodicka, pohoda.
Dakujem ti velmi pekne.
Sulance su tiez super a tvoj rym tiez.
Pekny vikend mila @radost . D a k u j e m.
Normalka.Varievam od svojich 18 rokov a je to moje prvorade hobby.V dnesnej emancipovanej dobe vie mnoho chlapov varit.Tiez pekne pozdravujem a dakujem.
Dakujem ti pekne.
Som rad, ze sa ti paci.Dakujem ti moc
Janka,cesto je naozaj makke a jemne, pravdepodobne od oleja a dobreho nakysnutia cesta.Mojej rodinke kolac chutil, iste by chutil aj tvojmu synovi.Mak som vidaval v polskom obchode, no teraz som doma na dovolenke.Dakujem ti srdecne a zelam ti tiez pekny vikend.
@venusa , všimni si, že sú tam strúhané jablká, pustia dosť veľa šťavy a tá strúhanka ju vsiakne, cesto nenavlhne, tiež ju v´dávam.
Lacko ty vieš čo je dobré , perfektné.
***** ti veľmi rada posirelam.
ja mám tu v jednej štrúdli makovú náplň aj s hruškami, tiež výborné.
varecha.pravda.sk/recepty/hruskovo-makova-strudla-fotorec...
Ja som miesto muky vysypal plech jemnou struhanku.
Z casti ma aj @pusta1 pravdu, ze sa struhanka aplikuje
hlavne pri pecivach kde sa pouziva stavnate ovocie
no tu pri jednom jablku mi fiasko nehrozilo.Struhanku pouzivam aj do roznych naplni z ovocia ako aj pri mojom recepte jablkovo - ceresnovy kolac.Papier na pecenie som nemal po ruke tak potom takto.
Dakujem ti pekne.
Máš dozaista pravdu.Naozaj mi tam,,naskočila"dilema,že teraz ako ďalej.
Jasné mi bolo,že napríklad pri mastných cestách nie je potrebné plech vymastiť a ani posypať múkou.Pri kysnutých mi tento odsek prípravy ,,vypadol" z hlavy.Som rád,že si mi napísala @mata3636 ,teraz to už viem na sto percent,že kde budem inovovať.Ďakujem ti veľmi pekne.
Prvé čo som začal pri pečení sledovať,že či mi závin nepraská.
Cesto nesmie byť suché,ja pridávam do cesta aj olej aby bolo pružné.
Cesto musí byť v prvom rade dobre vymiesené a vykysnuté.A teplota pečenia môže byť tiež rozhodujúca.Moje slová však ber prosím s ,,rezervou",keďže nie som pekár-cukrár.
Nechcem sa vnucovať,ale môžeš spraviť podľa tohoto receptu a máš istotu,že fiasko by nemalo hroziť.Ďakujem ti pekne a želám ti peknú nedeľu.
@ariela6 - cesto nesmie byť veľmi riedke, nevyvaľkaj ho na tenko, plnka nesmie byť príliš riedka a ja zvyknem závin pred pečením popichať.
na dno rúry-oprava z hore
Našťastie som sa ešte s takým papierom nestretol.Bola si určite v nemilej situácii.Ďakujem ti pekne za poučné rady.Zídu sa v budúcnu určite.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Život je najlepší učiteľ a somarinky iba niekedy. :-)
Zlatá si. Moc ti ďakujem.
Ďakujem ti krásne.
Mne sa stalo už neraz,že mi praskol aj závin a dokonca aj štrúdľa.
Na sto percent neviem dôvod,no ďakujem ti za dobré rady ktoré sa mi
zídu.
Potešenie z mojej strany,že sa ti páči.Ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti pekne.
@ariela6
Nemáš čo ďakovať.
@marika21
Moc ti ďakujem.