Makovo-jablkový závin (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Makové máme veľmi radi.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Najprv si spravíme cesto na závin.Na múku si nadrobíme čerstvé droždie. K múke a droždiu pridáme vlažné mlieko a necháme zmes asi 5 minút postáť,nech sa droždie trochu naštartuje.Potom už,len cesto dobre vyhnietiť.
  2. Po cca.45 minútach máme cesto vykysnuté.
  3. Cesto potom presunieme na pomúčenú pracovnú dosku.
  4. Rozvaľkáme si ho na cca 1 cm,alebo ako sa podarí.
  5. Rozvaľkané cesto natrieme rozpusteným vlažným maslom a potom naň nanesieme plnku.
  6. Následne cesto zrolujeme.
  7. ,,Sumca"natrieme rozpusteným vlažným maslom a dáme ho na maslom potretý a strúhankou vysypaný plech.
  8. Koláč som piekol 40 minút pri teplote 180 C v strede rúry.Treba hru sledovať,lebo po 20 minútach bude koláč pripekať z vrchnej strany.Ja som ho sledoval a tuším po 15-20 minútach som ho aj zakryl papierom k pečeniu.
  9. A teraz si spravíme makovú plnku. Mak dáme trochu spariť s mliekom.
  10. Ďalej k maku pridáme nastrúhané jablká.Trochu ich dáme spolu spariť,no len krátko.
  11. Plnku stiahneme z ohňa.
  12. Do plnky pridáme cukor podľa vašej chuti.
  13. Ja som do pridal aj strúhanku istiac tak súdržnosť plnky,no vy si ju tam nemusíte samozrejme pridať.