Makovo-jablkový závin (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Makové máme veľmi radi. Postup- Ahojte.
Najprv si spravíme cesto na závin.Na múku si nadrobíme čerstvé droždie.
K múke a droždiu pridáme vlažné mlieko a necháme zmes asi 5 minút postáť,nech sa droždie trochu naštartuje.Potom už,len cesto dobre vyhnietiť.
- Po cca.45 minútach máme cesto vykysnuté.
- Cesto potom presunieme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Rozvaľkáme si ho na cca 1 cm,alebo ako sa podarí.
- Rozvaľkané cesto natrieme rozpusteným vlažným maslom a potom naň nanesieme plnku.
- Následne cesto zrolujeme.
- ,,Sumca"natrieme rozpusteným vlažným maslom a dáme ho na maslom potretý a strúhankou vysypaný plech.
- Koláč som piekol 40 minút pri teplote 180 C v strede rúry.Treba hru sledovať,lebo po 20 minútach bude koláč pripekať z vrchnej strany.Ja som ho sledoval a tuším po 15-20 minútach som ho aj zakryl papierom k pečeniu.
- A teraz si spravíme makovú plnku.
Mak dáme trochu spariť s mliekom.
- Ďalej k maku pridáme nastrúhané jablká.Trochu ich dáme spolu spariť,no len krátko.
- Plnku stiahneme z ohňa.
- Do plnky pridáme cukor podľa vašej chuti.
- Ja som do pridal aj strúhanku istiac tak súdržnosť plnky,no vy si ju tam nemusíte
samozrejme pridať.
|