Makovo-jablkový zákusok s penou fotorecept
Foto: olinecka
Jemné cesto s makovo-jablkovou plnkou. Zákusok s nenáročnou prípravou pre tých, čo majú radi mak.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
2 ks |
|
1 bal. (alebo vanilínový v cukor) |
|
200 g |
|
Plnka: | |
4 ks nastruhané |
|
1 ks (šťava aj kôra) |
|
220 g mletý |
|
5 PL |
|
2 dcl |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
(na potretie cesta) |
|
Snehová pena: | |
200 gr |
|
1 ČL |
|
5 ks |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múky, pridáme cukor, žĺtky a Palmarin nakrájaný na malé kúsky.
-
2
Suroviny na plnku.
-
3
Vypracujeme hladké cesto.
-
4
Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Mlieko, cukor dáme zovrieť, pridáme mletý mak a povaríme asi 2 minúty. Po uvarení necháme vychladnúť.
-
5
Do makovej plnky vmiešame strúhanku, vaječné žĺtky a zmiešame s nastrúhanými jablkami. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech (25x35 cm) a potrieme džemom.
-
6
Plnku nanesieme na potrety korpus, uhladíme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20-25 minút .
-
7
Mixérom vyšľaháme vaječné bielky do polotuha, pridáme po častiach cukor, citrónovú šťavu a došľaháme do tuha. Snehovú plnku rozotrieme na predpečený koláč, vrch posypeme práškovým cukrom. Vložíme opäť do rúry a pečieme 13-15 minút.
-
8
Po upečení necháme vychladnúť, pred podávaním pokrájame na kocky, rezy. Dobrú chuť.
Áno strúhanka tam patrí no skúsiť môžeš aj bez. Uvidíš aká bude plnka či nebude riedka. Pozdravujem ďakujem za príjemný komentár.
Len ho vyskúšaj nebudeš, ľutovať.
Musíš ustriehnuť, aby ostal takto vysoký,nie je to problém. Neodporúčam dlhšie piecť. Pozdravujem.
Všetkým ďakujem za príjemne komentáre, ktoré potešili.