Makovo-citrónový závin z lístkového cesta

lemonova - fotkalemonova, 2. októbra 2022
Makovo-citrónový závin z lístkového cesta
Foto: lemonova

Tento recept vznikol spôsobom čo chladnička dala :-) Potrebovala som spotrebovať niekoľko surovín a bol z toho tento koláčik. Ak máte radi mak Zobraziť celý popisTento recept vznikol spôsobom čo chladnička dala :-) Potrebovala som spotrebovať niekoľko surovín a bol z toho tento koláčik. Ak máte radi mak v kombinácii s citrónom, môžete ho vyskúšať.

45 minút
príprava
17-20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 bal.
3/4 šálky (mletý)
podľa potreby
1/2 ks (šťava a kôra)
200 ml
2 bal.
podľa chuti
1 ks
1/2 bal. (v prášku)
1/2 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv horúcou smotanou zalejte mletý mak. Robte to troškách, postupne, aby mak smotanu nasal, ale nesmie sa z neho vytvoriť kaša, aby z cesta netiekol. Pridajte jeden balíček vanilkového cukru a práškový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru podľa vašej chuti. Makovú plnku naneste na rozložený plát lístkového cesta.

  2. 2

    Žĺtok vymiešajte s druhým vanilkovým cukrom (ja som použila polovicu balíčka) a práškovým cukrom (cca 1 a pol polievkovej lyžice), s citrónovou šťavou a mliekom na hladkú zmes. Pridajte pudingový prášok a uvarte puding. Po odstavení doňho vmiešajte maslo a vylejte na makovú náplň.

  3. 3

    Opatrne cesto stočte do závinu, potrite bielkom a dajte piecť na 200 °C. Ja som piekla najprv cca 12 minút a potom 5 až 6 minút spodný ohrev. Po vytiahnutí a vychladnutí ešte môžete posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

evanaaa
Práve som dojedla makovo-višňový, ale kúpený, ten tvoj by so tiež rada ochutnala, iste aj lepší......
haji
Příjemné ochucení, díky za inspiraci. Mně by chutnalo, hezky ke kafíčku...