Závin
Makovo-citrónový závin z lístkového cesta
Autor receptu: lemonova
Tento recept vznikol spôsobom čo
chladnička dala :-)* Potrebovala
som spotrebovať niekoľko surovín
a bol z toho tento koláčik. Ak máte
radi mak v kombinácii s citrónom,
môžete ho vyskúšať.
45 minút príprava |
17-20 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv horúcou smotanou zalejte mletý mak. Robte to troškách, postupne, aby mak smotanu nasal, ale nesmie sa z neho vytvoriť kaša, aby z cesta netiekol. Pridajte jeden balíček vanilkového cukru a práškový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru podľa vašej chuti. Makovú plnku naneste na rozložený plát lístkového cesta.
- Žĺtok vymiešajte s druhým vanilkovým cukrom (ja som použila polovicu balíčka) a práškovým cukrom (cca 1 a pol polievkovej lyžice), s citrónovou šťavou a mliekom na hladkú zmes. Pridajte pudingový prášok a uvarte puding. Po odstavení doňho vmiešajte maslo a vylejte na makovú náplň.
- Opatrne cesto stočte do závinu, potrite bielkom a dajte piecť na 200 °C. Ja som piekla najprv cca 12 minút a potom 5 až 6 minút spodný ohrev. Po vytiahnutí a vychladnutí ešte môžete posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť :-)