Citrónový zákusok
Citrónový zákusok

Makovo-citrónový zákusok fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 2. októbra 2021
Makovo-citrónový zákusok (fotorecept)
Foto: olinecka

Svieža citrónová plnka a poleva pre tých, ktorí majú radi makové alebo citrónové zákusky. Poteší návštevy alebo len tak.

36
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
200 g
200 g
100 g mletý
125 ml
125 ml
1 bal.
Citrónová plnka:
2 bal. (v prášku)
600 ml
250 g zmäknuté
5 PL
Citrónová poleva:
300 g
z 1 citróna
2 ČL
3-4 PL (Sunquick alebo citrónový sirup)
Na potretie korpusu:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, mlieko. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a makom a zmes po lyžiciach vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.

    Makovo-citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.

    Makovo-citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť, odstránime papier na pečenie.

    Makovo-citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Korpus po bokoch upravíme, prekrojíme na dve časti, viď foto. Spodnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding v prášku, zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame zmäknute maslo.

    Makovo-citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku rozotrieme na džem, uhladíme, položíme druhú časť korpusu a zľahka pritlačíme po celom obvode.

    Makovo-citrónový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poleva: Do misy dáme práškový cukor, olej, sirup, citrónovú šťavu a vymiešame do hladka. Pripravenú polevu nanesieme na zákusok a dáme do chladničky stuhnúť. Zákusok pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

pivonka
Veľmi sa mi páči tvoj zákusok, máš ho aj pekne zdokumentovaný a udala si aj rozmer plechu, čo často chýba. Nerozumiem ale, ako si ho prekrojila, ako tortu? Po celej hrúbke?
olinecka
@pivonka (2.10.2021 10:46)

Tak v bode 3 vidíš takú pilku zámerne som pridala foto s ňou. Perfektná vec prekrojíme korpus bez námahy všade je rovnaký. Pozdravujem a som rada že sa recept páči prajem pekný zvyšok víkendu.
haji
Pěkný receptík, příjemné suroviny, postup se mi líbí - velmi oceňuji "pilku" na rozkrojení korpusu. Uf, to je skvělá vychytávka. Zatím vždy, když došlo na prokrojení korpusu, to byl porod. Moc děkuj za nakopnutí, abych se po ní poohlédla. Chutné rezy, krásné foto! Jsi šikulka! Krásný víkend a díky za sdílení, milá @olinecka !
evanaaa
Tak ja tú pílku síce mám, ale som ju ani raz nepoužila, lebo už nepečiem....ale od @olinecka by som sa dvakrát núkať veru nedala. Ten zákusok je iste taký sladko-kyselkavý, myslím si......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia