Citrónový zákusok

Makovo-citrónový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Svieža citrónová plnka a poleva pre tých, ktorí majú radi makové alebo citrónové zákusky.* Poteší návštevy alebo len tak.

36
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, mlieko. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a makom a zmes po lyžiciach vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
  2. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
  3. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť, odstránime papier na pečenie.
  4. Korpus po bokoch upravíme, prekrojíme na dve časti, viď foto. Spodnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding v prášku, zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame zmäknute maslo.
  5. Plnku rozotrieme na džem, uhladíme, položíme druhú časť korpusu a zľahka pritlačíme po celom obvode.
  6. Poleva: Do misy dáme práškový cukor, olej, sirup, citrónovú šťavu a vymiešame do hladka. Pripravenú polevu nanesieme na zákusok a dáme do chladničky stuhnúť. Zákusok pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme. Dobrú chuť.