Citrónový zákusok
Makovo-citrónový zákusok (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Svieža citrónová plnka a poleva pre tých, ktorí majú
radi makové alebo citrónové zákusky.* Poteší návštevy
alebo len tak.
36 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista, striedavo pridáme olej, mlieko. Múku preosejeme, spojíme s práškom do pečiva a makom a zmes po lyžiciach vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť, odstránime papier na pečenie.
- Korpus po bokoch upravíme, prekrojíme na dve časti, viď foto. Spodnú časť korpusu potrieme marhuľovým džemom. V troche mlieka rozhabarkujeme citrónový puding v prášku, zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame zmäknute maslo.
- Plnku rozotrieme na džem, uhladíme, položíme druhú časť korpusu a zľahka pritlačíme po celom obvode.
- Poleva: Do misy dáme práškový cukor, olej, sirup, citrónovú šťavu a vymiešame do hladka. Pripravenú polevu nanesieme na zákusok a dáme do chladničky stuhnúť. Zákusok pred podávaním pokrájame na rezy, ozdobíme. Dobrú chuť.