Makové rožky zo šľahačkového cesta fotorecept
Foto: luwinka
Dnes upečené tieto ľahučké, mäkučké rožteky plnené makovou plnkou. Kto má rád mak, tak si pochutná:-)
porcií
na 190 °C
Suroviny
400 g |
|
150 g |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
60 g |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
podľa potreby (mletý) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (vriace) |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
Na ozdobenie: | |
trochu |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto zmiešame dokopy. Vypracujeme ho rukou na vláčne cesto, ktoré potom dáme do chladničky na 20 minút odpočívať.
-
2
Potom cesto vyklopíme z misy na pomúčenú dosku.
-
3
Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
-
4
Plnka: Do pomletého maku pridáme cukor podľa chuti. Pridáme vriace mlieko, toľko koľko zoberie, aby vznikla plnka, taká akurát. Cesto rozdelíme na rovnaké trojuholníky, na ktoré nanesieme kôpky makovej plnky.
-
5
Boky zahneme smerom dovnútra, tak ako je na obrázku.
-
6
Zrolujeme smerom k špičke.
-
7
Môžeme si vytvoriť aj takéto rožteky.
-
8
Tu sú všetky pripravené na pečenie.
-
9
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň rožteky. Povrchu ich potrieme mliekom. Pečieme ich v prehriatej rúre na 190 stupňov 35 minút. Upečené necháme vychladnúť.
-
10
Potom ich po vrchu posypeme práškovým cukrom a zopár ich môžeme poliať čokoládovou polevou.
-
11
Rožtek v reze.
Diskusia k receptu