Foto: mirkajan
Táto torta vznikla z viacerých receptov vtedy, keď som dostala za úlohu priniesť dezert na posedenie s kolegom, ktorý pripravil na večer francúzske menu. Zobraziť celý popisTáto torta vznikla z viacerých receptov vtedy, keď som dostala za úlohu priniesť dezert na posedenie s kolegom, ktorý pripravil na večer francúzske menu. Síce som nedodržala zadanú tému, ale zas to bolo svieže a druhá kolegyňa zas doniesla talianske Chianti, takže večer sme poňali tak trochu multikulturálne...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
7 ks |
|
140 g mletý |
|
150 g |
|
2 PL mleté |
|
na vymastenie fotmy |
|
mleté na vysypanie formy |
|
450 g |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
z 1 citróna |
|
1/2 bal |
|
Na ozdobenie: | |
cca 300 g drobné |
|
postrúhaná |
|
Postup
-
1
Korpus som piekla večer, plnila som ráno, ale nie je to nevyhnutné. Žĺtky vymiešame do penista s trstinovým cukrom . Pridáme mletý mak a mandle, premiešame a nakoniec opatrne vmiešame sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme mletými mandľami. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 30 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.
- 2
Tvaroh (použila som tvaroh zn. Melina v kelímku) vymiešame s práškovým cukrom (ja som dala cca 2 PL), citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Zvlášť vyšľaháme šľahačku do tuha. V miske rozmiešame želatínový stužovač za studena s vodou podľa návodu na obale, pridáme ho do tvarohovej hmoty a premiešame. Nakoniec do tvarohu vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- 3
Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 2 časti. Spodnú časť natrieme časťou tvarohového krému, naň poukladáme po celej ploche ovocie (ja som mala maliny, černice a čučoriedky), ovocie znovu natrieme časťou krému. Na krém uložíme druhú časť korpusu. Celú tortu potrieme zvyškom krému (aj boky) a ozdobíme zvyšným ovocím a strúhanou čokoládou. Necháme aspoň 1 hodinu v chladničke.
- 4
A takto vyzerala torta v reze pri servírovaní. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ale krem takyto som uz robila, aj s parizskou slahackou a aj s ganache na vrchu torty a zakazdym bola vyborna torticka :-)
a tvoja je navyse aj pekne nacancana :-)
pomleté orechy. Dúfam, že to nepokazím, lebo mám rada aj mak
aj orechy.
Nemáš čo pokaziť, aj ja by som bola dala orechy, ale žiaľ vlaňajšie už nemám, tohtoročné ešte nie sú, mandle bola voľba "čo špajza dala".
už ďalej,,hovorí"o všetkom.
Musela som ju odmerať- priemer má 24 cm.
Ukladám do KK.
Môžeš to skúsiť, ale neviem, či prášok do pečiva nefunguje len s múkou a v tomto recepte žiadna nie je. Mám ešte jeden recept, kde do cesta idú miesto múky pomleté orechy a tiež tam nejde prášok do pečiva, takže neviem.