Maková torta s tvarohovým krémom

mirkajan - fotkamirkajan, 15. septembra 2016
Maková torta s tvarohovým krémom
Foto: mirkajan

Táto torta vznikla z viacerých receptov vtedy, keď som dostala za úlohu priniesť dezert na posedenie s kolegom, ktorý pripravil na večer francúzske menu. Zobraziť celý popisTáto torta vznikla z viacerých receptov vtedy, keď som dostala za úlohu priniesť dezert na posedenie s kolegom, ktorý pripravil na večer francúzske menu. Síce som nedodržala zadanú tému, ale zas to bolo svieže a druhá kolegyňa zas doniesla talianske Chianti, takže večer sme poňali tak trochu multikulturálne...

12
porcií
40 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

7 ks
140 g mletý
150 g
2 PL mleté
 na vymastenie fotmy
mleté na vysypanie formy
450 g
200 ml
podľa chuti
1 PL
z 1 citróna
1/2 bal
Na ozdobenie:
cca 300 g drobné
 postrúhaná




Postup

  1. 1

    Korpus som piekla večer, plnila som ráno, ale nie je to nevyhnutné. Žĺtky vymiešame do penista s trstinovým cukrom . Pridáme mletý mak a mandle, premiešame a nakoniec opatrne vmiešame sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme mletými mandľami. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 30 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    Tvaroh (použila som tvaroh zn. Melina v kelímku) vymiešame s práškovým cukrom (ja som dala cca 2 PL), citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Zvlášť vyšľaháme šľahačku do tuha. V miske rozmiešame želatínový stužovač za studena s vodou podľa návodu na obale, pridáme ho do tvarohovej hmoty a premiešame. Nakoniec do tvarohu vmiešame vyšľahanú šľahačku.

  3. 3

    Upečený a vychladnutý korpus rozrežeme na 2 časti. Spodnú časť natrieme časťou tvarohového krému, naň poukladáme po celej ploche ovocie (ja som mala maliny, černice a čučoriedky), ovocie znovu natrieme časťou krému. Na krém uložíme druhú časť korpusu. Celú tortu potrieme zvyškom krému (aj boky) a ozdobíme zvyšným ovocím a strúhanou čokoládou. Necháme aspoň 1 hodinu v chladničke.

  4. 4

    A takto vyzerala torta v reze pri servírovaní. Dobrú chuť!

    Maková torta s tvarohovým krémom - obrázok 4

Diskusia k receptu

smejkad
mandle by som ja osobne asi nedala, lebo milujem mak a chcem, aby vynikol
ale krem takyto som uz robila, aj s parizskou slahackou a aj s ganache na vrchu torty a zakazdym bola vyborna torticka :-)
a tvoja je navyse aj pekne nacancana :-)
mirkajan
Ďakujem za komentáre. Tých mandlí tam bolo minimum, v korpuse ich nebolo ani cítiť, pridala som ich tam preto, lebo v pôvodnom recepte bolo iba 6 vajec, ja som chcela korpus trochu vyšší a maku som mala zomletého presne 140 g, dá sa pridať aj rovnaké množstvo zomletého maku, mne sa už nechcelo znovu vyťahovať mlynček.
luss44
krásne vyzerá v reze, plnku poznám, robievam ju často a makový korpus musím už tiež vyskúšať.
dalmatinka
Chcela by som ten korpus skúsiť, ale miesto mandlí by som dala
pomleté orechy. Dúfam, že to nepokazím, lebo mám rada aj mak
aj orechy.
mirkajan
@Dalmatinka (17.9.2016 07:23)

Nemáš čo pokaziť, aj ja by som bola dala orechy, ale žiaľ vlaňajšie už nemám, tohtoročné ešte nie sú, mandle bola voľba "čo špajza dala".
jarka1287
Torta vyzerá prudko jedlá a aj oku lahodiaca, len sa chcem opýtať, koľko cm mala formička? Ďakujem.
marienka44
Torta vyzerá exkluzívne. Netreba do cesta trochu kypriaceho prášku, aby bola vyššia?
Ukladám do KK.
mirkajan
@Marienka44 (12.5.2017 18:26)

Môžeš to skúsiť, ale neviem, či prášok do pečiva nefunguje len s múkou a v tomto recepte žiadna nie je. Mám ešte jeden recept, kde do cesta idú miesto múky pomleté orechy a tiež tam nejde prášok do pečiva, takže neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia