Maďarský guláš
Maďarský guláš

Maďarský guláš - ten môj fotorecept

dodik28 - bez fotkydodik28, 18. augusta 2017
Maďarský guláš - ten môj (fotorecept)
Foto: dodik28

Milujem všetky druhy gulášu. Kotlíkový, segedínsky, maďarský... Proste všetky a je mi jedno, či je to "pravý" alebo s obmenami. Tento je taký, aký Zobraziť celý popisMilujem všetky druhy gulášu. Kotlíkový, segedínsky, maďarský... Proste všetky a je mi jedno, či je to "pravý" alebo s obmenami. Tento je taký, aký robievam a nemôžem sa ho nikdy prejesť, a preto sa chcem oň s vami podeliť.

6
porcií

Suroviny

1,3 kg
1 kg
4-5 ks
3 ks
4 ČL
3 - 4 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Príprava je 90 % úspechu, vždy to tak bolo a aj bude. Preto nikdy nepodcením prípravu základu. Podcenil som to len raz, ale ten rozdiel bol viditeľný. Cibuľu dávam zhruba v rovnakom objeme, ako mám mäsa. Nie v rovnakej hmotnosti. Cibuľa tvorí celú našu prípravu. Cibuľu nakrájame na kocky a spolu s masťou začneme restovať. Restujeme pomaly a dlho, aby chytila správnu farbu a chuť. Záleží od množstva, ale takých 10 min. to je určite. Najčastejšia chyba je, že sa to len rýchlo opečie a ide sa ďalej. Na fotke to je asi po 6 minútach, ale restoval som ju ešte ďalších 8 minút. Jediné, čo nám ten guláš bude zahusťovať, je cibuľa, tak treba si dať pozor, aby jej bolo dosť.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz bude treba dávať pozor, lebo treba pridať mletú červenú papriku. Hrniec dáme dole z platne pridáme papriku a zmiešame. Vrátime to naspäť na sporák, ale len na fakt mierny oheň, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Stále to miešame, aby sa pekne spojila paprika s tukom a cibuľou.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa nám tuk, cibuľa a paprika pekne spojili, podlejeme to trochou vody. Nie veľa, len aby sa z toho spravila taká redšia kaša. Miešame a čakáme, kým sa to vypraží zase až na tuk a to cele zopakujeme ešte raz. Pri príprave základu nikdy neodchádzame, treba to stále miešať. Tieto prvé 3 body v recepte sú podľa mňa 90 % úspechu.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak máme cibuľový základ opäť vypražený až na tuk, pridáme na väčšie kocky pokrájane mäso. Ale je dôležité, aby tam nebola žiadna šťava, lebo chcem mäso opekať a nie dusiť. Opekáme a miešame cca 9 minút. Zase je dôležité, aby sa nič nepripálilo.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je mäso správne opečené, podlejeme vodou (vždy len horúcou, aby sme nezastavili proces varenia), ale vždy len toľko, aby sa to dusilo vo vlastnej šťave a nie vo vode. Dusiť sa to bude dlho preto treba sledovať, koľko je tam vody a sem-tam to aj premiešať. Teraz môžeme kľudne pridať aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si paradajky, ale musia to byť skutočne paradajky aj s chuťou, nie len nejaké šmejdy bez chuti a vône. Paradajky zbavíme šupky a nakrájame na kocky a hodíme k mäsu. Dávam ich asi po 30 minútach dusenia. Je jasné, že sa rozvaria, ale o to ide, aby mäso dostalo ich chuť.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď už je mäso skoro hotové, pridáme na pásiky nakrájanú papriku. Keď už je uvarená, tak všetko finálne dochutíme. Pridal som ešte zopár lístkov oregana a tymianu nakoľko chcem využiť svoju bylinovú záhradku. Ale fakt len trochu na ochutenie a prevoňanie.

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja mám rád, keď mäso sa úplne samo rozpadáva na tanieri. Ja ho podávam s vlastnou žemľovou knedľou, lebo kombinácia tejto úžasnej knedle a tohto mäsa je proste úplná topka..... Sorry za nejaký ten preklep a chybičku :P

    Maďarský guláš - ten môj (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Tvoj guláš z móčingu by som hneď rada naservírovala :-) ,len ja robím trocha viac šťavy.Lebo trocha aj na tie pekné knedlíky by sa mi hodila.Chválim :-).
evanaaa
Chválim postup, páči sa mi tvoj guľáš, ale ja tiež musím robiť viacej šťavy (kvôli mužovi), ale ak už maďarský, potom mi tam chýba nejaká štipľavá ingrediencia, papričky alebo feferónky, prípadne štipľavá paprika mletá alebo čily, inak v poriadku.
kimlo
Mňam, si mi chute narobil... musím spraviť...
kukulienka71
V podstate si sa pekne pohral, výsledok vyzerá veľmi dobre. Šťava sa zahustí aj paradajkami a samotným móčingom, nielen cibuľou.
jojino
@Evanaaa (18.8.2017 20:23)

Ale Evanôčka, veď sa nesrď, chilly je správne, čily je nesprávne a správne je aj čili. Ale to je predsa fuk.
marienka44
Recept a postup s cibuľovým základom veľmi chválim. Aj ja tak robím. Ale ešte si zabudol dať bobkový list min. 2 ks a 2 ks nové korenie. A to chilli tiež, ak chceme pre mužov pikantné.
Recept ukladám do KK.
Podľa odborníka na guláše je dobré použiť do guláša aspoň 2 druhy mäsa a ešte aj 1 - 2 PL rajčinový pretlak, u Teba to nahradia tie rajčiny (paradajky z domácej úrody). :-)
marienka44
@Marienka44 (19.8.2017 12:28)

Ozaj, nezabudol si na cesnak? Ten je zdravý a aromatický. Ideálny do gulášov každého druhu, názvu. :-)
afataga
parada, velmi ocenujem, ze si robil na masti a nie na oleji, ako je teraz v mode, to chilli tam chyba aj mne, ale nie kazdy to ma rad, uznavam, aj ked nechapem :-)
sovka62
U mňa určite bez oregana a tymianu, pridávam rascu a majoránku a pálivú červenú papriku, ale to je najmenej podstatné. Každý nech si okorení podľa chutí tým, čo má rád.
Podstatné a veľmi dôležité je, že si pridal správny postup na prípravu základu. Máš pravdu, to je to najdôležitejšie, aby bol guláš gulášom, aby bola cibuľa rozvarená a zahusťovala šťavu, nie aby v riedkej šťave plávali kocky, tak ako boli krájané. Ja podlievam tri razy, ešte pred pridaním červenej papriky, ale to len preto, že si chcem byť istá, že mi paprika nezhorkne, keď šťavu vydusím na tuk. Ostatné rovnako ako ty.
Postup s podlievaním cibule ma naučili poľovníci (a to sú, čo sa týka gulášov, ozaj odborníci) a po ich rade som konečne začala variť guláš, aký má byť, taký aký kedysi býval v dobrých krčmách štvrtej cenovej skupiny (a môj otec, ktorý ma na guláše naučil, poznal tie najlepšie).
Ďakujem, naozaj si ma potešil.
dogagador
Milujem gulas, ten zaklad je bezva. Knedlik si tiez robim taky zemlovy, nejak nemusim kysnute.
radox1
u mna ziaden bob.list,ani oregano ani tymian.pise sa o duseni cibule aspon 10 minut,u mna je to min.pol hodina,cibula musi postupne rovnomerne hnednut.tento proces je velmi dolezity,a aj tu na vareche vidim casto u mnohych jedlach,ako vkladaju maso do bielej cibule.a odporucam zadovazit si kvalitnu mletu papriku.
dodik28
@Marienka44 (19.8.2017 12:30)

Ahoj, veľmi rád pridám aj recept na nich ale praskol mi display na telefone a tam som mal fotky.. Tak musim pockat kedy mi ho opravia alebo budem musieť urbiť nove :)
ivan14
Postup pro vytvoření základu je perfektní. To ostatní - hlavně koření - si každý dělá podle svých chutí. Můj poznatek - já maso prudce opeču vedle na pánvi a pak teprve přidám k cibuli, připadá mi to pak šťavnatější.
1x kimlo
adushqa18
Ahoj Dodík, maďarský guláš som robila podľa teba a striktne som sa držala postupu v recepte. Trvá to dlhšie ale naozaj sa oplatí. Robila som s cibuľou v menšom množstve, so žemľovou knedľou a s blanšírovanými cherry paradajkami no bol perfektný 👌 Mužovi sa pozdával viac ako ten svokrin tak som sa vytešovala 🙃 Ďakujem za receptík.