Maďarský guláš
Maďarský guláš - ten môj (fotorecept)
Autor receptu: dodik28
Milujem všetky druhy gulášu. Kotlíkový, segedínsky, maďarský... Proste všetky a je mi
jedno, či je to "pravý" alebo s obmenami. Tento je taký, aký robievam a nemôžem sa ho
nikdy prejesť, a preto sa chcem oň s vami podeliť. Postup- Príprava je 90 % úspechu, vždy to tak bolo a aj bude. Preto nikdy nepodcením prípravu základu. Podcenil som to len raz, ale ten rozdiel bol viditeľný. Cibuľu dávam zhruba v rovnakom objeme, ako mám mäsa. Nie v rovnakej hmotnosti. Cibuľa tvorí celú našu prípravu. Cibuľu nakrájame na kocky a spolu s masťou začneme restovať. Restujeme pomaly a dlho, aby chytila správnu farbu a chuť. Záleží od množstva, ale takých 10 min. to je určite. Najčastejšia chyba je, že sa to len rýchlo opečie a ide sa ďalej. Na fotke to je asi po 6 minútach, ale restoval som ju ešte ďalších 8 minút. Jediné, čo nám ten guláš bude zahusťovať, je cibuľa, tak treba si dať pozor, aby jej bolo dosť.
- Teraz bude treba dávať pozor, lebo treba pridať mletú červenú papriku. Hrniec dáme dole z platne pridáme papriku a zmiešame. Vrátime to naspäť na sporák, ale len na fakt mierny oheň, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Stále to miešame, aby sa pekne spojila paprika s tukom a cibuľou.
- Keď sa nám tuk, cibuľa a paprika pekne spojili, podlejeme to trochou vody. Nie veľa, len aby sa z toho spravila taká redšia kaša. Miešame a čakáme, kým sa to vypraží zase až na tuk a to cele zopakujeme ešte raz. Pri príprave základu nikdy neodchádzame, treba to stále miešať. Tieto prvé 3 body v recepte sú podľa mňa 90 % úspechu.
- Ak máme cibuľový základ opäť vypražený až na tuk, pridáme na väčšie kocky pokrájane mäso. Ale je dôležité, aby tam nebola žiadna šťava, lebo chcem mäso opekať a nie dusiť. Opekáme a miešame cca 9 minút. Zase je dôležité, aby sa nič nepripálilo.
- Ak je mäso správne opečené, podlejeme vodou (vždy len horúcou, aby sme nezastavili proces varenia), ale vždy len toľko, aby sa to dusilo vo vlastnej šťave a nie vo vode. Dusiť sa to bude dlho preto treba sledovať, koľko je tam vody a sem-tam to aj premiešať. Teraz môžeme kľudne pridať aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
- Pripravíme si paradajky, ale musia to byť skutočne paradajky aj s chuťou, nie len nejaké šmejdy bez chuti a vône. Paradajky zbavíme šupky a nakrájame na kocky a hodíme k mäsu. Dávam ich asi po 30 minútach dusenia. Je jasné, že sa rozvaria, ale o to ide, aby mäso dostalo ich chuť.
- Keď už je mäso skoro hotové, pridáme na pásiky nakrájanú papriku. Keď už je uvarená, tak všetko finálne dochutíme. Pridal som ešte zopár lístkov oregana a tymianu nakoľko chcem využiť svoju bylinovú záhradku. Ale fakt len trochu na ochutenie a prevoňanie.
- Ja mám rád, keď mäso sa úplne samo rozpadáva na tanieri. Ja ho podávam s vlastnou žemľovou knedľou, lebo kombinácia tejto úžasnej knedle a tohto mäsa je proste úplná topka..... Sorry za nejaký ten preklep a chybičku :P
|