Foto: foorick
Nepoznám veľa ľudí, ktorí by nemali radi guláš, a práve ten maďarský je podľa mňa top. Receptov je kopec a toto je ten môj.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z mäsa poodrezávame väčšie kusy tuku a nakrájame ho na stredne veľké kocky. Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu (nemusí byť na jemno). Množstvo cibule by sa malo rovnať mäsu na objem. Smažíme dlhšie, až kým cibuľa nezačne karamelizovať a jej farba začína byť hnedkavá.
-
2
Keď je cibuľa hotová, pridáme k nej nakrájané mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme červenú mletú papriku, asi tak 1,5 polievkovej lyžice, mletú rascu pol kávovej lyžičky a soľ 1 kl. Miešame, nech sa všetko spojí. Prikryjeme a na miernom ohni necháme dusiť v šťave, čo pustí mäso. Ak mäso nepustí dostatočné množstvo šťavy, málinko podlejeme vývarom alebo červeným vínom.
- 3
Zatiaľ čo sa dusí mäso, nakrájame na drobno papriku, paradajky a cesnak. Feferónku necháme v celku. Všetko spolu vložíme do hrnca k mäsu a dobre zamiešame. Necháme ďalej dusiť pod pokrievkou.
- 4
Zelenina sa nám rozvára a omáčka hustne. Podlievame horúcim vývarom a občas premiešame. Približne po dvoch hodinách, keď je mäso mäkké, pridáme majorán a krátko necháme prevariť. Ochutnáme a prípadne dochutíme.
- 5
Guláš máme hotový. Podávame s knedľou. Môžeme ozdobiť nakrájanou cibuľou alebo feferónom. Dobrú chuť.
Tiež hovädzí guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Dík, to víno len trošku, na začiatku keď sa zatiahne červené suché, chvíľku treba počkať kým sa odparí alkohol a potom prikryť a dusiť, ostatné môžeš kľudne dolievat horúcou vodou.
ak maďarský tak toto je perkelt, slovensky kľudne guláš. Maďarský guláš je polievka... A samotný recept samozrejme dobrý, robím v podstate rovnako len to volám perkelt;-)) (akurát prílohu robievam zväčša halušky halušky, na foto som skúšal domácu tarhoňu)
Dakujem za komentar. Ano, viem, ze s tym nazvom je to casto diskutabilne. Ale u nas to kazdy pozna pod tymito nazvami: S knedlou madarsky gulas, so zemiakmi (ako husta polievka) hovadzi gulas- kotlikovy gulas. S inym som sa nestretol ani v restauraciach. S haluskami som este neskusal, ale skusim :)
Máš pravdu guláš s haluškami to aj znie zle. Avšak perkelt s haluškami to je iná vec :-)) A áno o názvoch jedál tú bývajú ostrejšie diskusie ako o samotnom jedlo....
@bugout
Takychto debat tu uz bolo vela... :-)
Dajte si hore do vyhladavaca gulas,gulasova polievka.... dokonca je tu aj gulas s haluskami(v madarsku bezna vec,tie halusky volaju tusim "csipetke"...)
Kludne si rozsirte kulinarske obzory... :-)
Pozdravujem vas vsetkych ;)