Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Maďarský guláš

foorick - bez fotkyfoorick, 27. augusta 2021
Maďarský guláš
Foto: foorick

Nepoznám veľa ľudí, ktorí by nemali radi guláš, a práve ten maďarský je podľa mňa top. Receptov je kopec a toto je ten môj.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g (alebo krk)
4 ks
2 ks
3 ks
3 strúčiky
2 ks
3 PL
1 KL
1/2 KL
1,5 PL




Postup

  1. 1

    Z mäsa poodrezávame väčšie kusy tuku a nakrájame ho na stredne veľké kocky. Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu (nemusí byť na jemno). Množstvo cibule by sa malo rovnať mäsu na objem. Smažíme dlhšie, až kým cibuľa nezačne karamelizovať a jej farba začína byť hnedkavá.

    Maďarský guláš - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cibuľa hotová, pridáme k nej nakrájané mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme červenú mletú papriku, asi tak 1,5 polievkovej lyžice, mletú rascu pol kávovej lyžičky a soľ 1 kl. Miešame, nech sa všetko spojí. Prikryjeme a na miernom ohni necháme dusiť v šťave, čo pustí mäso. Ak mäso nepustí dostatočné množstvo šťavy, málinko podlejeme vývarom alebo červeným vínom.

  3. 3

    Zatiaľ čo sa dusí mäso, nakrájame na drobno papriku, paradajky a cesnak. Feferónku necháme v celku. Všetko spolu vložíme do hrnca k mäsu a dobre zamiešame. Necháme ďalej dusiť pod pokrievkou.

    Maďarský guláš - obrázok 3
  4. 4

    Zelenina sa nám rozvára a omáčka hustne. Podlievame horúcim vývarom a občas premiešame. Približne po dvoch hodinách, keď je mäso mäkké, pridáme majorán a krátko necháme prevariť. Ochutnáme a prípadne dochutíme.

  5. 5

    Guláš máme hotový. Podávame s knedľou. Môžeme ozdobiť nakrájanou cibuľou alebo feferónom. Dobrú chuť.

    Maďarský guláš - obrázok 5

Diskusia k receptu

kuko95
Pekny recept ale spýtam sa ak nemám vývar stačí červene víno na podlievanie ?lebo to sú dve úplne rozdielne tekutiny..a ešte aké víno..diky
2x haji a zolik
foorick
@kuko95 (27.8.2021 14:24)

Dík, to víno len trošku, na začiatku keď sa zatiahne červené suché, chvíľku treba počkať kým sa odparí alkohol a potom prikryť a dusiť, ostatné môžeš kľudne dolievat horúcou vodou.
evanaaa
Všetky spomenuté suroviny používam a dávam do mäsa aj ja, okrem vína a teraz už aj feferónky alebo podobnej štipľaviny, takže asi robím slovenský guláš :) Ale máme ho aj tak radi......no len s chlebíkom.
bugout
@evanaaa (28.8.2021 21:04)
ak maďarský tak toto je perkelt, slovensky kľudne guláš. Maďarský guláš je polievka... A samotný recept samozrejme dobrý, robím v podstate rovnako len to volám perkelt;-)) (akurát prílohu robievam zväčša halušky halušky, na foto som skúšal domácu tarhoňu)


2x haji a zolik
foorick
@bugout (29.8.2021 15:46)

Dakujem za komentar. Ano, viem, ze s tym nazvom je to casto diskutabilne. Ale u nas to kazdy pozna pod tymito nazvami: S knedlou madarsky gulas, so zemiakmi (ako husta polievka) hovadzi gulas- kotlikovy gulas. S inym som sa nestretol ani v restauraciach. S haluskami som este neskusal, ale skusim :)
2x haji a zolik
bugout
@foorick (29.8.2021 16:16)
Máš pravdu guláš s haluškami to aj znie zle. Avšak perkelt s haluškami to je iná vec :-)) A áno o názvoch jedál tú bývajú ostrejšie diskusie ako o samotnom jedlo....
luwinka
Tvoj guláš sa mi páči.Nieco ti chcem napísať ohľadom fotenia.Ty máš mobil s ktorým si nafotil aj tento recept.Mozno to logo na tých fotkách máš schválne zapnute,ale dá sa to aj vypnúť.Ked si klikneš na ikonku fotografie tam je Nastavenie a tam sa to dá vypnúť.Ja to nám vypnuté,lebo sa mi to nepáči na fotkách.Teraz ti pošlem fotku sú to len hodinky odfotené a tam je to práve zapnuté.Tak ak by si si to chcel vypnúť,preto som ti to napísala .A tým pádom budú aj krajšie fotografie ,keď si tu pridas recept.,Tak pridávam to foto.


leaela
@foorick
@bugout
Takychto debat tu uz bolo vela... :-)
Dajte si hore do vyhladavaca gulas,gulasova polievka.... dokonca je tu aj gulas s haluskami(v madarsku bezna vec,tie halusky volaju tusim "csipetke"...)
Kludne si rozsirte kulinarske obzory... :-)
Pozdravujem vas vsetkych ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia