Foto: radox1
Dostali sa mi do rúk od svokry čerstvé fazuľové lúsky, tak som pripravil tento krém- omáčku, ktorej sa neviem dojesť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
2-3 ks |
|
2 lístky |
|
hrubozrnná morská |
|
prepustené (alebo olej) |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
|
|
250 ml (alebo kyslá) |
|
0,5 l |
|
nasekaný čerstvý |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Lúsky očistíme, odrežeme konce z jednej strany, vložíme do hrnca, podlejeme vodou tak, aby vody bolo niečo nad lúskami, osolíme, pridáme bobkový list, cukor a varíme. Keď budú skoro mäkké, pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme do mäkka. Vo väčšom hrnci na prepustenom masle orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme múku a urobíme zápražku do mandľovej farby. Ďalej pridáme ml. papriku, zarestujeme a prilejeme mlieko. Necháme povariť aspoň 15 minút, stiahneme hrniec bokom a ponorným mixérom premixujeme na hladký krém. Do neho vložíme uvarené lúsky so zemiakmi aj s vodou, v ktorej sa varili, sladkú smotanu (pokiaľ dáte kyslú smotanu, tak ešte pred mixovaním-pekne sa spojí), necháme prevrieť a nakoniec nasekaný kôpor. Čo sa týka octa, ja si ho pridávam až do taniera, lebo mám rád túto omáčku aj bez octa-nasladko, tak to striedam.
-
2
Je veľa spôsobov ako pripraviť stratené vajce. Ja ho robím tak, že nechám zovrieť vodu s octom v širšom hrnci-vody asi 5cm od dna, urobím vír a do stredu pomaly vyklopím vajce rozbité v šálke. Vír ho pekne obalí a pomaly varím asi 3 minúty. Potom ho preložím do misky s vodou, kde ho môžem držať dlhšiu dobu.
darí sa ti..:-)
@grazyna , ved vsetci vieme, ze fazulova luskovica sa vari z fazulovych strukov :-)
ssjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledat&heslo=lusk...
kedze nespecifikujes jazyk, ci slovensky a ci cesky,
slovník češtiny, vďaka za komentár.