Lúskový krém so strateným vajcom

radox1 - fotkaradox1, 9. júla 2015
Lúskový krém so strateným vajcom
Foto: radox1

Dostali sa mi do rúk od svokry čerstvé fazuľové lúsky, tak som pripravil tento krém- omáčku, ktorej sa neviem dojesť.

4
porcie
15 minút
príprava
30-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
2-3 ks
2 lístky
 hrubozrnná morská
 prepustené (alebo olej)
2 ks
1 PL
250 ml (alebo kyslá)
0,5 l
 nasekaný čerstvý
2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Lúsky očistíme, odrežeme konce z jednej strany, vložíme do hrnca, podlejeme vodou tak, aby vody bolo niečo nad lúskami, osolíme, pridáme bobkový list, cukor a varíme. Keď budú skoro mäkké, pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme do mäkka. Vo väčšom hrnci na prepustenom masle orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme múku a urobíme zápražku do mandľovej farby. Ďalej pridáme ml. papriku, zarestujeme a prilejeme mlieko. Necháme povariť aspoň 15 minút, stiahneme hrniec bokom a ponorným mixérom premixujeme na hladký krém. Do neho vložíme uvarené lúsky so zemiakmi aj s vodou, v ktorej sa varili, sladkú smotanu (pokiaľ dáte kyslú smotanu, tak ešte pred mixovaním-pekne sa spojí), necháme prevrieť a nakoniec nasekaný kôpor. Čo sa týka octa, ja si ho pridávam až do taniera, lebo mám rád túto omáčku aj bez octa-nasladko, tak to striedam.

    Lúskový krém so strateným vajcom - obrázok 1
  2. 2

    Je veľa spôsobov ako pripraviť stratené vajce. Ja ho robím tak, že nechám zovrieť vodu s octom v širšom hrnci-vody asi 5cm od dna, urobím vír a do stredu pomaly vyklopím vajce rozbité v šálke. Vír ho pekne obalí a pomaly varím asi 3 minúty. Potom ho preložím do misky s vodou, kde ho môžem držať dlhšiu dobu.

    Lúskový krém so strateným vajcom - obrázok 2

Diskusia k receptu

ubka
Pekný popis postupu,ešte krajší obrázok a iste dokonalá chuť tebou pripraveneho sezónneho jedla.5*
1x ubka
outback
Podľa fotografie receptu som správne tušil, kto je autorom receptu. Super polievka, 5*
gabriele
vyborne jedlo...tak podobne varim struciky aj ja...nie je nad besamelovy zaklad :)
xaloc
za mna super.."svorku" a "svokru" ako typing error nemienim riešiť...ak je hore pre deco bazalka..to sa mi trošku na tekvicu nehodí....pre SK rcp....ale priznávam, neviem, čím by som iným ja osobne dekorovala...petržlen....ligurček...ale to je fakt detail....inak 100 % a 5 *
radost
a čo to máš za svorku..že ťa nezožerie..ale takéto dary od nej berieš..??
darí sa ti..:-)
2010
Parada, vyzera to super jedle 5*
manya
práve som si nachystala na varenie a pozrela som sem, uvarím podľa tvojho receptu, len ešte skočím do záhrady po cibuľu, pekná prezentácia;
manya
@Radox1 vôbec sa ti nečudujem, že sa tejto omáčky nevieš dojesť, je vynikajúca, práve som dovarila, vďaka za recept
kimlo
Klobúk dole, 5*. To stratené vajce robievam tak isto do kulajdy.
rain333
mňam, robím aj z konzervovaných v zime, je to moje obľúbené jedlo 5*
kukulienka71
tento prívarok skúsim aj podľa teba, stratené vajce robím presne tak isto:-) pekná prezentácia, 5*
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Páči sa mi tento recept.
timara
@Radox1 aj ku mne sa dostali od svokry fazuľkové lusky a nevedela som čo s nimi... až kým som nenašla tvoj recept :))
grazyna
@nadia56 , nejde o lusky, išlo mi o lúsky, ale aj tak to bolo
slovník češtiny, vďaka za komentár.
jozefj
Super jedlo.Závodná a školská jedáleň 70 roky.
alojza3
Nieje to moc chutné. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
gabriele
@radox1 ...je to znama firma...aj Svet zeleznic je v jej rezii...clovek nemusi byt ani detektiv, aby to zistil...
kukackakukala
Na povrchu "omáčky" či akože "polievky" sa držia mastné oká, totálne zničený recept, škoda surovín. Keď varíš tak var poriadne a vždy akože polievku, či akože omáčku emulguj a potom to aj bude niekto jesť.
sracz
Aj pod tento Tvoj rcp, @radox1 vážený priateľ z Varecha.sk, sa bez rozpakov, v dobrom slova zmysle a rád, "podpíšem". Je mi to "šuma_fuk" či si tento krém, polievku, alebo omáčku pripravil z lúskov, luskov, alebo strukov. Pointa je totiž v tom, že je to TVOJ rcp, reprezentujúci Tvoje chute, Tvoje postupy, Tvoju kuchyňu. Nikoho nimi "neznásilňuješ", kto chce nech si ich prispôsoby podľa svojich zvykov, alebo nech navarí podľa Teba aj s "chlpami"! Po ochutnaní vlastného to diela nech Tvojemu rcp pridáva hviezdičky! Ja za seba už vopred *****_ujem naplno! Ďakujem Ti za rcp, za námahu a želám, úprimne, i naďalej pevné zdravie a silné nervy!
sracz
... ach jáááj, moja hlava "dubová"; aj asociácia svokra vs svorka sa mi veľmi páči!!!
haji
@Radox1 Recept ukládám a už se těším. Doposud jsem dělala starou dobrou klasiku. Zkusím něco nového.
sipkovaruzenka
Este nikdy som takto luskovy krem nerobila a je vynikajuci! Minula som posledne mrazene lusky, inak by som robila dalsiu davku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia