Orechový zákusok
Orechový zákusok

Londýnske rezy

marienka44 - fotkamarienka44, 21. novembra 2019

Tento zákusok často pekávala moja nebohá svokra. Jej recept bol len z 250 g múky, takže výsledné spodné cesto bolo nižšie. Keďže som Zobraziť celý popisTento zákusok často pekávala moja nebohá svokra. Jej recept bol len z 250 g múky, takže výsledné spodné cesto bolo nižšie. Keďže som mala v chladničke odložené zvyšné bielky asi 5 ks, do cesta som dala len 2 žĺtky a na sneh som použila 2+5 bielkov. Pečením vrchná vrstva poklesne, takže tak veľa bielkov nebolo na závadu.

30
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
250 g (alebo Palmarin)
120 g (do cesta)
200 g (do snehu)
1 ks
200 g mleté
1 pohár
5 ks
štipka
štipka




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku (ja som dala polohrubú zmiešanú s hladkou v pomere asi 1:1, lebo svokrin recept je len z hladkej múky) zmiešame s preosiatym cukrom 120 g, kypriacim práškom, s 5 žĺtkami (v mojom prípade len 2 ks,) a Palmarinom (ja som dala Palmarin + maslo 1:1). Vypracujeme hladké cesto, môžeme ho dať na chvíľu do chladničky. Cesto som vyvaľkala na papieri na pečenie na požadovaný rozmer podľa veľkosti plechu. Natrela som ho lekvárom. Použila som marhuľový zmiešaný s citrónovou šťavou, keďže mám veľké zásoby domáceho marhuľového lekváru. Najlepší je kyslý džem alebo lekvár.

  2. 2

    Z bielkov, trošky soli a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme 200 g práškového cukru. Sneh ešte viac spevnie. Nakoniec už len stierkou opatrne vmiešame mleté orechy.

  3. 3

    Takto spracovaný sneh navrstvíme na cesto a uhladíme. Vložíme do predohriatej rúry na 180 °C a upečieme do zlatistej farby. Po vychladnutí zúbkovaným nožom pokrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť! P.S. Zákusok sa nedá prestať jesť, povedala moja dcéra.

Diskusia k receptu

babka123
Marienka, dobrý koláčik si upiekla, u mňa veľmi obľúbený, tiež ho robievam a výhoda je, ako si aj Ty urobila, že sa môžu zužitkovať odložené zvyšné bielky.
mata3636
Marienka, tvoja dcéra má pravdu -:)
Robím aj s kokosovým snehom, ale už veeeľmi veľmi dlho u nás nebol.
marienka44
Ďakujem za milé komentáre. Príprava nie je zložitá, zvládne to aj začiatočník. :-)
Keď mám v chladničke zvyšné bielky, robievam bielkový chlebíček vo forme. Ale toto bude mať už prednosť.
finczi
Tento piekla moja mamka aj babička. Presne ako povedala Vaša dcérka - nedá sa prestať jesť. Výborný, chutný, jemný. U nás sme ho poznali pod nie slovenským názvom, preto som sa znova niečo naučila. Ukladám a porovnám s mamkiným receptom. Kedy ja len tie všetky dobroty napečiem...
garanco
Tento recept som tu pridala pred 8. rokmi.... aj Tvoje komentáre sú pod ním :-))
zinnajdha
Londoni szelet (londýnske rezy) boli často aj u mojich babičiek a prababičiek.
sesil
Tieto rezy ma naučila robiť moja o 15 rokov staršia sestra. Piekla ich často pre mňa. Ja ich nikdy také dobré neupečiem. Často sa mi pri krájaní drobia. Skúšala som krájať aj teplé, aj vychladnuté. Viete mi prosím, poradiť? Sestry sa už žiaľ nemôžem opýtať. Ďakujem.
izabella929
@marienka44 , mala som kedysi susedku a ona tento zákusok robila často na nedeľu..ja osobne som ho piekla iba raz, ale chutil mi..pýtala som sa, čo pečiete susedka, krásne to rozvoniava..že Londoni szelet..jej sa na vrchu sneh nepolámal ako mne..ani tvoj nie je polámaný..prečo???
1x haji
marienka44
@izabella929 (24.11.2019 12:26)

Neviem povedať, prečo sa nepolámal. Ja som mala viac bielkov, ako hovorí recept. Asi treba krájať s mokrým nožom, ja som krájala so zúbkovaným nožom. :-)
1x haji
violeta
Chutný koláč, ďakujem za recept @marienka44. Vydrží mäkký niekoľko dní. Dala som menej cukru, nemáme radi príliš sladké koláče. Pekný večer :)
haji
Také Londýnské řezy miluju. Recept i foto jsou povedené, pěkná diskusia a předávání zkušeností. Co víc si přát?! Milá @marienka 44, jsi šikovná a vidím, že se ti dobře daří! Přeji krásné svátky!