Orechový zákusok

Londýnske rezy

Autor receptu: marienka44

Tento zákusok často pekávala moja nebohá svokra.* Jej recept bol len z 250 g múky, takže výsledné spodné cesto bolo nižšie. Keďže som mala v chladničke odložené zvyšné bielky asi 5 ks, do cesta som dala len 2 žĺtky a na sneh som použila 2+5 bielkov. Pečením vrchná vrstva poklesne, takže tak veľa bielkov nebolo na závadu.

30
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku (ja som dala polohrubú zmiešanú s hladkou v pomere asi 1:1, lebo svokrin recept je len z hladkej múky) zmiešame s preosiatym cukrom 120 g, kypriacim práškom, s 5 žĺtkami (v mojom prípade len 2 ks,) a Palmarinom (ja som dala Palmarin + maslo 1:1). Vypracujeme hladké cesto, môžeme ho dať na chvíľu do chladničky. Cesto som vyvaľkala na papieri na pečenie na požadovaný rozmer podľa veľkosti plechu. Natrela som ho lekvárom. Použila som marhuľový zmiešaný s citrónovou šťavou, keďže mám veľké zásoby domáceho marhuľového lekváru. Najlepší je kyslý džem alebo lekvár.
  2. Z bielkov, trošky soli a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme 200 g práškového cukru. Sneh ešte viac spevnie. Nakoniec už len stierkou opatrne vmiešame mleté orechy.
  3. Takto spracovaný sneh navrstvíme na cesto a uhladíme. Vložíme do predohriatej rúry na 180 °C a upečieme do zlatistej farby. Po vychladnutí zúbkovaným nožom pokrájame na úhľadné rezy a podávame. Dobrú chuť! P.S. Zákusok sa nedá prestať jesť, povedala moja dcéra.