Lokše fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 10. mája 2013
Lokše (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Takže tento recept som sa bola učiť pri babičke robí tie naj naj naj lokše ake som kedy papala:)......mnam:- postup je nafotený u Zobraziť celý popisTakže tento recept som sa bola učiť pri babičke robí tie naj naj naj lokše ake som kedy papala:)......mnam:- postup je nafotený u nej už dávnejšie robila som ich znova už aspon 20 x a dnes znova tak som povedala že no som sama doma vydržia:Dtak už stihnem urobiť aj hlavnú fotku:)) milujem ich:)

40 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 g
150 g
3 PL
Na potretie:
Na podsypovanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme.Na doske ich popučíme a nechame vychladnúť posolíme a pridáme kyslú smotanu.

    Lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme hladku a polohrubu muku.Muku pridávame podľa potreby

    Lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vypracujeme cesto s konzistenciou ako na šuľance (možno trocha jemnejšie). Cesto na pomučenej doske vytvarujeme do tvaru valca a nasledne odrezujeme rovnake kúsky.

    Lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarujeme guľky

    Lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozvaľkujeme na tenučko (ale nie na priliš veľkom množstve muky čím menej muky tým lepšie) Rozvaľkane placky následne prerežeme na polovicu(nemusíme ale babka to tak robí:)

    Lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatej panvici ich z oboch strán opečeieme trvá to cca 2-3 min. záleži aj od hrubky:)

    Lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom ich poukladáme na teplý tanier a natrieme zmesou masla.

    Lokše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu su tiež:) Na potretie: rozpustíme maslo na 100 g masla dávame 25g bravčovej masti a 25ml oleja:) Lokše podávame bud s husou alebo kačicou alebo si ich možme potrieť lekvárom alebo makom:)......alebo iba s mliečkom....ja ich papam bez všetkeho iba tak:D

    Lokše (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

micanela
nádhera, klasické babkovské jedlo /v tom najlepšom zmysle/
gacy
super :) to by sa dalo využiť ako falošný arabský chlieb a spraviť si doma jufku :)) akurát včera som rozýšlala či nájdem recept na arabský chlieb ale toto vyzerá super :)...už len masko zelenina a dresing :))
frezia68
Stačí potrieť len maslom a k výbornej fazuľovici :-) ani pečená hus nechýba :-)))
evia
keď zemiaky iba popučíš a nepostrúhaš nemáš problém pri valkaní? Mne keď ostate kúsok zemiaka v ceste tak pri valkaní sa mi spraví dierka.
sracz
Máš môj obdiv i moju úctu, milá @kajusiqq - si veľmi šikovná! Prvé, čo som si v Tvojom rcp dovolil "skontrolovať" bol pomer zemiakov a múky! Nesklamala si ma! Presne tak ma to naučili aj moje dve dobré víly (dnes ma už kontrolujú iba z nebíčka). !!!!!!! Múky má byť menej ako 1/3 hmotnosti zemiakov!!!!!!! Aj ja ich "ľubkam" k domácej fazuľovici, guľášu, alebo k držkovej (šak aňi poplanek zo Sobranci ňe plani!), ale aspoň zo dva tucty! -:))) Blahoželám Ti k "perfiš" práci!
kajusiqq
:))....ďakujem za krásne komentáre:))....@evia nie s cestom sa pracuje veľmi dobre:)....stačí poriadne zamiesiť:)
jozka2
no,loksicky mas fajnove vidno to aj podla fotiek,ze su makkucke a vynikajuce su s acidkom alebo kefirom,skoda,ze som na diete hned by som si ich spravila.Ked pridem domov,tak musim varit,lokse palacinky,placky a holubky.
cesminaz
@kajusiqq vyzera to fakt perfektne...chcem sa spytat,chuti to ako zemiakove pogace alebo ako??? Lebo mama robi takto zemiakove pogace,len bez smotany...chuti to rovnako alebo ta smotana tam spravi niaku inaksiu chut tomu? Dakujem za odpoved :-)
kajusiqq
uff no ja robim zemiakove pagače takto:
 varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-pagaciky-fotorecept/3...


Keďže je tam viac maste neviem povedať či chutia podobne .......

Smotana v nich ich zjemní :) pagače su ine ale chuť je podobna pretože je v nich podobne zloženie ...ale predsa lokše su lokše a pagače pagače.....do pagačov ide droždie do lokší nie takže asi tak:)....aj šuľance su z podobneho cesta a tiež chutia inak.....je to aj inou tepelnou upravou:)...

Recept na šuľance:
 varecha.pravda.sk/recepty/sulance-fotorecept/34197-recept...
luss44
tak toto je jedlo môjho detstva, spomienky na babku, jedno z najobľúbenejších, robievam ich väčšinou na jeseň keď máme vinobranie, ale so smotanou - to počujem prvý krát, musím vyskúšať
anina6
ja tiež robievam zemiakové lokše a bez smotany, recept tu mám tiež pridaný, no vyskúšam aj so smotanou.
kiwinka21
ani ja nestruham zemiaky tak sa mi nikdy nepodarili..len ich popucim..tak isto a na pyrohy..ovela lepsie sa mi s tym robi.:-) a zajtra ich idem urobit aj s mliecnou polievkou..:-)
najaa
super s tou kys.smotanou môžu byt chutné...ja robievam doma lokše zo zemiakovej kaše čo ostane z obedu ,lokše sú také vláčnejšie nám chutia viac ako tie obyč.len zo zemiakov,určite vyskúšam aj tento tvoj recept
evanaaa
Jasné, že @kajusiqq sa všetko podarí, má prax, ani ja toľko nevarím a nepečiem a tak často, o tom hovoria aj tieto lokše. Dobré, smotanou zjemnené a či sú celé alebo napolovicu, je jedno.
Len porovnávať lokše a pagáče - spoločné sú v nich tie zemiaky, aj to len v tých zemiakových pagáčikoch, inak niič. Ani chuť nie je rovnaká.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Robila som ich podľa tvojho receptu a sú veľmi dobré. Lepšie ako bez smotany /ja som dala smotanový jogurt/.
jaynee
ja som sa po prvom nevydarenom pokuse s lokšami rozhodla vyskúšať tieto, chovala som husi ale robila som k nim vždy knedľu alebo rožkovú plnku, iba raz som robila lokše a leteli psovi, tvrdé no hnus, a dnes som robila tvoje a musím povedať SÚ FAMÓZNE ♥ ♥ ♥ mäkučké, chutné a vôbec nechutia ako pagáče alebo dačo iné, majú typickú chuť lokší, s kyslou smotanou mám výborné skúsenosti v langošoch, a odteraz robím lokše iba podľa teba, vďaka za fantastický recept
sonikag
Dobrý deň, kedže som lokše ešte nikdy nerobila, chcela by som sa Vás spýtať na pár otázok: zemiaky varím v šupke a až potom ich popučím? Je možné použiť aj nové zemiaky? A posledná otázočka- koľko vydržia mäkké?
Váš recept ma natoľko oslovil že ma donútil zaregistrovať sa na tuto stránku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia