Lokše (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Takže tento recept som sa bola učiť pri babičke robí tie naj naj naj lokše ake som kedy papala:)......mnam:-* postup je nafotený u nej už dávnejšie robila som ich znova už aspon 20 x a dnes znova tak som povedala že no som sama doma vydržia:Dtak už stihnem urobiť aj hlavnú fotku:)) milujem ich:)
40 minút príprava |
2-3 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky umyjeme a uvaríme.Na doske ich popučíme a nechame vychladnúť posolíme a pridáme kyslú smotanu.
- Pridáme hladku a polohrubu muku.Muku pridávame podľa potreby
- vypracujeme cesto s konzistenciou ako na šuľance (možno trocha jemnejšie).
Cesto na pomučenej doske vytvarujeme do tvaru valca a nasledne odrezujeme rovnake kúsky.
- Tvarujeme guľky
- rozvaľkujeme na tenučko (ale nie na priliš veľkom množstve muky čím menej muky tým lepšie)
Rozvaľkane placky následne prerežeme na polovicu(nemusíme ale babka to tak robí:)
- Na rozohriatej panvici ich z oboch strán opečeieme trvá to cca 2-3 min. záleži aj od hrubky:)
- Potom ich poukladáme na teplý tanier a natrieme zmesou masla.
- A tu su tiež:)
Na potretie:
rozpustíme maslo na 100 g masla dávame 25g bravčovej masti a 25ml oleja:)
Lokše podávame bud s husou alebo kačicou alebo si ich možme potrieť lekvárom alebo makom:)......alebo iba s mliečkom....ja ich papam bez všetkeho iba tak:D