Lokše (fotorecept)

Autor receptu: kajusiqq

Takže tento recept som sa bola učiť pri babičke robí tie naj naj naj lokše ake som kedy papala:)......mnam:-* postup je nafotený u nej už dávnejšie robila som ich znova už aspon 20 x a dnes znova tak som povedala že no som sama doma vydržia:Dtak už stihnem urobiť aj hlavnú fotku:)) milujem ich:)

40 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky umyjeme a uvaríme.Na doske ich popučíme a nechame vychladnúť posolíme a pridáme kyslú smotanu.
  2. Pridáme hladku a polohrubu muku.Muku pridávame podľa potreby
  3. vypracujeme cesto s konzistenciou ako na šuľance (možno trocha jemnejšie). Cesto na pomučenej doske vytvarujeme do tvaru valca a nasledne odrezujeme rovnake kúsky.
  4. Tvarujeme guľky
  5. rozvaľkujeme na tenučko (ale nie na priliš veľkom množstve muky čím menej muky tým lepšie) Rozvaľkane placky následne prerežeme na polovicu(nemusíme ale babka to tak robí:)
  6. Na rozohriatej panvici ich z oboch strán opečeieme trvá to cca 2-3 min. záleži aj od hrubky:)
  7. Potom ich poukladáme na teplý tanier a natrieme zmesou masla.
  8. A tu su tiež:) Na potretie: rozpustíme maslo na 100 g masla dávame 25g bravčovej masti a 25ml oleja:) Lokše podávame bud s husou alebo kačicou alebo si ich možme potrieť lekvárom alebo makom:)......alebo iba s mliečkom....ja ich papam bez všetkeho iba tak:D