Bryndzové pirohy fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 4. novembra 2012
Bryndzové pirohy (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Keď sme chodievali na Spiš na jednom salaši ich robia úplne úžastne:)......tak tu ich máte:)....ale aj tak najradšej mam na sladko:)......tu ich máte aj Zobraziť celý popisKeď sme chodievali na Spiš na jednom salaši ich robia úplne úžastne:)......tak tu ich máte:)....ale aj tak najradšej mam na sladko:)......tu ich máte aj na sladko:)....http://varecha.pravda.sk/recepty/pirohy-na-sladkofotorecept/31101- recept.html

4
porcie
25 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
500 g
2 kusy
trocha
Plnka:
400 g uvarené v šupke
1
250 g
Príloha:
150 g
3 kusy
250 ml
Výmena:
na varenie




Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky, vajec, trošky vody a soli pripravíme cesto, o niečo mäkšie než na rezance.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si plnku. Ošúpane zemiaky pretlačíme, pridáme nadrobno pokrájanú a na masti opraženú cibuľu, soľ,bryndzu. Plnku dobre premiešame.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkáme a pokrájame na štvorce naplníme ich .

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zlepíme to tvaru trojuholníka.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pirohy uvaríme v posolenej vode.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Precedíme, polejeme smotanou a na každú časť opraženej slaniny a cibule.

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    2 spôsob ktorý mi poradila @mojack....varenie v mlieku:) su jemnejšie ale extra roziel nevidim:)

    Bryndzové pirohy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mojack
Skus miesto vody dať mlieko, budú ešte lepšie...babka bola od SNV a jej pirohy nemali konkurenciu...mňamkové
mracik9
kajusiqq,Ja pirohy môžem, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve,mňam.
Ja do cesta dávam trošku zemiakov,tiež sú dobručké ako tvoje.
mijaita
Ty ja taaak rada! Jedla jsem je v Lúčkach a prežratá jsem šla do bazenu :-)
jegor
dávame len 1 vajíčko ,na 500gr.muky to stači
alexdidi
Tiež som ich včera robila,ale podávame s hustou kyslou smotanou a opraženou cibuľkou.Ty ich prelievaš sladkou smotanou?Nepočula som ešte o takomto servírovaní tu na východe,ale pirohy sa varia asi v každom dome a vždy trochu inak....
moon
ach jak by som si dala !!!!! mnam
marijanna
no ta to by moj syn mohol každy den,ked prideme domov na sk len take naše sa vyvara...musim skusit tieto, len bez bryndzi lebo mi uz došla...maš ich krasne ...avie niekto ako sa robia pečene pirohy? vdaka..:)
kajusiqq
Nie na týchto mam kyslu smotanu:)....samozrejme a tiež je na nich prepražená cibuľka:).....a pečene pirohy?:)...no neviem ale neako určite:D
jegor
pečene pirohy sa plnia s kyslou kapustou ,tu najprv trocha podusime ,pečieme tak ako lokše alebo na plechu no potom ich musíme obarit vriacou vodou tu zlejeme a tak dáme prepraženu cibulku .
alexdidi
@kajusiqq ,tú smotanu by si mala upresniť v surovinách,mňa poplietlo foto č.6....@marijanna ,pečené pirohy sa robia z úplne iného cesta,je to cesto z kyslého mlieka so sódou bikarbónou a potom sa obarujú vodou.Plnky bývajú rôzne.Ja ich nerobievam,ale aj tieto klasické,ak ostanú, mám veľmi rada opečené na panvici do zlatista.
mama3chlapov
Včera som ich robila a šup do mrazničky na neskôr, keď nebude čas vyvárať. Robím cesto presne ako ty, vydarili sa ti. Navrch kyslá smotana, slaninka. Musím nabudúce skúsiť mlieko miesto vody. Vďaka za radu @mojack.
jegor
alexdidi .to su vypražane ja som napísal ako robíme my a tie pečene je pochutka
garanco
Kajka, hneď by som si dala, robievam tak isto - veď som zo Spiša!
Pre @marijanna , občas robím pečené pirohy, skôr pirôžky, z kysnutého cesta, naplním ich mletým mäsom poduseným s príchuťami a vyprážam v horúcej masti. Je to výborné "papanie" , ale aj výborná kalorická bomba!
garanco
...a zabudla som , do bryndzovej plnky dávam vždy nasekaný kôpor...
ancicka
Isto tie pirohy sú fajnové,,,ale zapamätaj si!,že spišské pirohy sú o štyri rohy!Tieto by som nenazvala spišké.Trebišov od spiša je dosť daleko a asi u vás sa takéto robia,tak ich pomenuj po vašom.
duschko
U nas, ked sa robia bryndzove pirohy, tak vzdy do cesta sa davaju varene zemiaky. Na vrch kysla smotana, oskvarky a oprazena cibulka. Do lekvarovych /perky/zemiaky nedavame a cesto je take ako mas v recepte. No i tak si velmi sikovna. Pri vareni pirohov si to treba poriadne odstat, hlavne ked sa robi viac ako sto a kucharovi sa skoro ani neujde.
ancicka
@nazarboncuk ,niejeto jedno,lebo od originality majú strašne daleko.@du ško je spišák a vie čo hovorí aj o zemiakoch.Tiež je to podstatný rozdiel,lebo majú celkom inú chuť.V jednom máš pravdu,že chutia najlepšie.
fifipierko
Pirohy plnené kyslou kapustou + mleté mäso (samozrejme ochutené, spolu udusené , popražené...) . Cesto musí byť ale zemiakové, t. j. do múky pridať jeden zemiak (surový) nastúhaný, pridať vodu a soľ. bez vajca. Dobrota !
Pirohy so sladkou ( podusenou) kapustou , tiež cesto zemiakové, podávať s kyslou smotanou a slaninkou. Dobrota !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia