Cestoviny
Linguine s krevetami a cuketou
Autor receptu: redakcia
Postup- Cestoviny dáme variť do vriacej vody, do ktorej sme pridali
soľ. Varíme ich, aby boli al dente.
Pomocou škrabky na čistenie zeleniny cuketu aj so šupkou
nakrájame na tenké plátky. Plátky vložíme na pár
minút do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme a dáme
ochladiť do studenej vody.
- Do malej misky dáme 1 lyžičku sušeného šafranu, ktorý zalejeme teplou prevarenou vodou a necháme chvíľu lúhovať.
Medzitým dáme na panvicu olivový olej, na ktorom pomaly
zahrievame strúčiky cesnaku. Pridáme krevety, soľ a čierne
korenie a prudko restujeme 5 minút. Nakoniec pridáme
smotanu na šľahanie, šafranový nálev aj s kúskami šafranu a ešte chvíľu prehrievame. Do krevetovej zmesi pridáme uvarené
scedené cestoviny, premiešame
a už nevaríme.
- Na záver cestoviny ochutíme
šťavou z čerstvého citróna, nastrúhanou citrónovou kôrou a plátkami cukety.
- TIP: Je dôležité, aby boli
cestoviny uvarené al dente (na skus),
pretože ich takto vieme veľmi
dobre stráviť. Príliš dlhé
varenie cestovín spôsobí,
že sú mäkké – a jedia sa rýchlo.
Tráviace enzýmy (ptyalín)
obsiahnuté v slinách tak
nemôžu urobiť svoju prácu.
|