Libanonský bulgur so zeleninou fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. marca 2015
Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept)
Foto: pusta

Vybrala som zo svojho archívu arabských jedál recept na libanonský bulgur, kedže u nás doma si prosili na večeru niečo chutné a ľahké, osviežujúce a plné vitamínov.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

200 g
500 ml horúa
podľa chuti
4 PL
1 zväzok čerstvá
1/2 ks
2 ks vňať
100 g
podľa chuti čerstvá(alebo sušená)
1 ks na šťavu
1 ks na šťavu
podľa chuti čerstvo mleté
1 ks zelená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Paradajky som pokrájala na štvrtinky, jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, papriku a uhorky na malé kocky.

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odmerala som potrebné množstvo bulguru,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nasypala som ho do hrnca,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala 500 ml horúcej vody, osolila, prikryla pokrievkou a varila som ho 10 minút na nízkom plameni, vypla som plameň a pod pokrievkou som nechala bulgur dôjsť v pare, aby krásne napučal.

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som pripravila citrónovú a pomarančovú šťavu, dala spolu do misky a pridala som čerstvo mleté čierne korenie, spolu dobre rozmiešala..

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do bulguru som pridala rozmrvenú sušenú mätu citrónovú,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som čerstvo posekanú petržlenovú vňať,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pripravenú zeleninu,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som citrónovú a pomarančovú šťavu, ktorú som zmiešala s čerstvo mletým čiernym korením,...

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..olivový olej, všetko som opatrne premiešala vidličkou a odložila odpočívať na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute, pred podávaním som hotový bulgur ešte zľahka prevzdušnila vidličkou.

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nabrala som na taniere a podávala.

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    záber zblízka: ide o veľmi chutné osviežujúce a ľahké jedlo libanonskej kuchyne, plné vitamínov, ktoré je pomerne rýchlo hotové, podáva sa ako samostatné jedlo, ako šalát alebo ako príloha ku grilovaným rybám, k hydine, jahňacine. Bulgur je forma lámanej,najčastajšie tvrdej pšenice, vyrába sa aj z inej celozrnnej pšenice, špeciálne sa brúsi na rôzne veľkosti od jemnej po hrubú, preosieva sa potom cez sito, predáva sa už predvarený, je to vysoko cenená, typická obilninová potravina arabských a židovských krajín, Stredomoria, Turecka, Indie a oblasti blízkeho východu, je rozšírená a obľúbená v celom svete, najznámejšie jedlá z nej sú tabbouleh, pilaf, falafel, kibbeh, köfte, rôzne polievky a mnohé iné, pripravuje sa na slano i na sladko.

    Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

motyka
Pomerne neznámy druh pšenice, ale už som ho jedla. Ako príloha je výborný k mäskám. Na sladko mi ale nechutí.
Toto tvoje jedlo -na ľahkú večeru by mohlo byť výborné, keď si predstavím tu chuť bulguru a zeleniny. Veľmi zdravé. Podávala si ho studené?
pusta1
@motyka , my ho máme v obľube, najmä v lete a na jar.
na sladko som ešte nerobila, len som čítala niekoľko receptov, neviem posúdiť, ako to chutí.
áno, podávala som to studené, chvíľu po vybratí z chladničky pri izbovej teplote,
hej, je to výborné ľahké a osviežujúce jedlo. :-)
dakujem ti za pochvalu.
jozka2
je to velmi chutne a pri tom lahke a syte jedlo.Mam ho rada z vela petrzlen. vnate.Tvoj vyzera chutne.
jozka2
Este som zabudla,krajam na velmi drobno vsetku zeleninu.Tak mi lepsie chutna.5
1x pusta1
pusta1
@jozka2 , ja by som aj krájala úplne na drobno, ale moji chlapi to takto radi, ked tá zeleninka aj chrupne :-)))
verím, že tebe tak viac chutí :-)
petržlenu treba veľa, súhlasím. je to fantasticky dobré jedlo, najmä, ked sa chvíľku preleží.
dakujem za pochvalu a 5*
1x pusta1
kecemis
Mam rad taketo jedla, lahke a osviezujuce. Robievam nieco podobne. Pouzivam quinou alebo pohanku, vyskusam bulgur.
dandika1
@pusta velmi chutne a lahke jedlo ,bulgur som zatial pouzivala ako prilohu rcp. potesil bude zmena pekne foto a postup 5* uz je vKK.Vdaka a pekny vecer :-)))))
pusta1
@kecemis - Milý Mirko,
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj toto s bulgurom :-)
mám doma pohanku, musím kúpiť quinou a skúsim aj ja,
je to skutočne ľahké a veľmi osviežujúce jedlo, súhlasím.
dakujem za tvoj pekný komentár,
pusta1
@dandika1 , som rada, že ťa môj recept potešil :-)
to jedlo môže byť kľudne samostatne a tiež aj ako skvelá príloha k rybám a k rôzne upraveným mäsám.
teší ma, že sa ti páči foto, ešte sa musím učiť.
dakujem za krásne hodnotenie, za uloženie do kk a 5*.
aj ja tebe prajem Pekný deň :-)
pusta1
Milý@tassiedevil ,
tak, ako vravíš, pastva pre oči a nielen pre oči, aj pre všetky chuťové kanáliky veľmi lahodné :-)
dakujem za výstižné a zároveň úžasné hodnotenie i 5*
pusta1
@zinnajdha , som veľmi rada, že si zaradila do prípravy :-)
verím, že budeš spokojná.
dakujem za pochvalu.