Foto: pusta
Vybrala som zo svojho archívu arabských jedál recept na libanonský bulgur, kedže u nás doma si prosili na večeru niečo chutné a ľahké, osviežujúce Zobraziť celý popisVybrala som zo svojho archívu arabských jedál recept na libanonský bulgur, kedže u nás doma si prosili na večeru niečo chutné a ľahké, osviežujúce a plné vitamínov.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
200 g |
|
500 ml horúa |
|
podľa chuti |
|
4 PL |
|
1 zväzok čerstvá |
|
1/2 ks |
|
2 ks vňať |
|
100 g |
|
podľa chuti čerstvá(alebo sušená) |
|
1 ks na šťavu |
|
1 ks na šťavu |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1 ks zelená |
|
Postup
-
1
Paradajky som pokrájala na štvrtinky, jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, papriku a uhorky na malé kocky.
-
2
Odmerala som potrebné množstvo bulguru,...
-
3
...nasypala som ho do hrnca,...
-
4
...zaliala 500 ml horúcej vody, osolila, prikryla pokrievkou a varila som ho 10 minút na nízkom plameni, vypla som plameň a pod pokrievkou som nechala bulgur dôjsť v pare, aby krásne napučal.
-
5
Zatiaľ som pripravila citrónovú a pomarančovú šťavu, dala spolu do misky a pridala som čerstvo mleté čierne korenie, spolu dobre rozmiešala..
-
6
Do bulguru som pridala rozmrvenú sušenú mätu citrónovú,...
-
7
...pridala som čerstvo posekanú petržlenovú vňať,...
-
8
...pripravenú zeleninu,...
-
9
...pridala som citrónovú a pomarančovú šťavu, ktorú som zmiešala s čerstvo mletým čiernym korením,...
-
10
..olivový olej, všetko som opatrne premiešala vidličkou a odložila odpočívať na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute, pred podávaním som hotový bulgur ešte zľahka prevzdušnila vidličkou.
-
11
Nabrala som na taniere a podávala.
-
12
záber zblízka: ide o veľmi chutné osviežujúce a ľahké jedlo libanonskej kuchyne, plné vitamínov, ktoré je pomerne rýchlo hotové, podáva sa ako samostatné jedlo, ako šalát alebo ako príloha ku grilovaným rybám, k hydine, jahňacine. Bulgur je forma lámanej,najčastajšie tvrdej pšenice, vyrába sa aj z inej celozrnnej pšenice, špeciálne sa brúsi na rôzne veľkosti od jemnej po hrubú, preosieva sa potom cez sito, predáva sa už predvarený, je to vysoko cenená, typická obilninová potravina arabských a židovských krajín, Stredomoria, Turecka, Indie a oblasti blízkeho východu, je rozšírená a obľúbená v celom svete, najznámejšie jedlá z nej sú tabbouleh, pilaf, falafel, kibbeh, köfte, rôzne polievky a mnohé iné, pripravuje sa na slano i na sladko.
Toto tvoje jedlo -na ľahkú večeru by mohlo byť výborné, keď si predstavím tu chuť bulguru a zeleniny. Veľmi zdravé. Podávala si ho studené?
na sladko som ešte nerobila, len som čítala niekoľko receptov, neviem posúdiť, ako to chutí.
áno, podávala som to studené, chvíľu po vybratí z chladničky pri izbovej teplote,
hej, je to výborné ľahké a osviežujúce jedlo. :-)
dakujem ti za pochvalu.
verím, že tebe tak viac chutí :-)
petržlenu treba veľa, súhlasím. je to fantasticky dobré jedlo, najmä, ked sa chvíľku preleží.
dakujem za pochvalu a 5*
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj toto s bulgurom :-)
mám doma pohanku, musím kúpiť quinou a skúsim aj ja,
je to skutočne ľahké a veľmi osviežujúce jedlo, súhlasím.
dakujem za tvoj pekný komentár,
to jedlo môže byť kľudne samostatne a tiež aj ako skvelá príloha k rybám a k rôzne upraveným mäsám.
teší ma, že sa ti páči foto, ešte sa musím učiť.
dakujem za krásne hodnotenie, za uloženie do kk a 5*.
aj ja tebe prajem Pekný deň :-)
tak, ako vravíš, pastva pre oči a nielen pre oči, aj pre všetky chuťové kanáliky veľmi lahodné :-)
dakujem za výstižné a zároveň úžasné hodnotenie i 5*
verím, že budeš spokojná.
dakujem za pochvalu.
potešila si ma.