Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som zo svojho archívu arabských jedál recept na libanonský bulgur, kedže u nás doma si prosili na večeru niečo chutné a ľahké, osviežujúce a plné vitamínov.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Paradajky som pokrájala na štvrtinky, jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, papriku a uhorky na malé kocky.
  2. Odmerala som potrebné množstvo bulguru,...
  3. ...nasypala som ho do hrnca,...
  4. ...zaliala 500 ml horúcej vody, osolila, prikryla pokrievkou a varila som ho 10 minút na nízkom plameni, vypla som plameň a pod pokrievkou som nechala bulgur dôjsť v pare, aby krásne napučal.
  5. Zatiaľ som pripravila citrónovú a pomarančovú šťavu, dala spolu do misky a pridala som čerstvo mleté čierne korenie, spolu dobre rozmiešala..
  6. Do bulguru som pridala rozmrvenú sušenú mätu citrónovú,...
  7. ...pridala som čerstvo posekanú petržlenovú vňať,...
  8. ...pripravenú zeleninu,...
  9. ...pridala som citrónovú a pomarančovú šťavu, ktorú som zmiešala s čerstvo mletým čiernym korením,...
  10. ..olivový olej, všetko som opatrne premiešala vidličkou a odložila odpočívať na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute, pred podávaním som hotový bulgur ešte zľahka prevzdušnila vidličkou.
  11. Nabrala som na taniere a podávala.
  12. záber zblízka: ide o veľmi chutné osviežujúce a ľahké jedlo libanonskej kuchyne, plné vitamínov, ktoré je pomerne rýchlo hotové, podáva sa ako samostatné jedlo, ako šalát alebo ako príloha ku grilovaným rybám, k hydine, jahňacine. Bulgur je forma lámanej,najčastajšie tvrdej pšenice, vyrába sa aj z inej celozrnnej pšenice, špeciálne sa brúsi na rôzne veľkosti od jemnej po hrubú, preosieva sa potom cez sito, predáva sa už predvarený, je to vysoko cenená, typická obilninová potravina arabských a židovských krajín, Stredomoria, Turecka, Indie a oblasti blízkeho východu, je rozšírená a obľúbená v celom svete, najznámejšie jedlá z nej sú tabbouleh, pilaf, falafel, kibbeh, köfte, rôzne polievky a mnohé iné, pripravuje sa na slano i na sladko.