Libanonský bulgur so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som zo svojho archívu arabských jedál recept na libanonský bulgur, kedže u nás
doma si prosili na večeru niečo chutné a ľahké, osviežujúce a plné vitamínov.
4 porcie |
30 minút príprava |
10 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Paradajky som pokrájala na štvrtinky, jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska, papriku a uhorky na malé kocky.
- Odmerala som potrebné množstvo bulguru,...
- ...nasypala som ho do hrnca,...
- ...zaliala 500 ml horúcej vody, osolila, prikryla pokrievkou a varila som ho 10 minút na nízkom plameni, vypla som plameň a pod pokrievkou som nechala bulgur dôjsť v pare, aby krásne napučal.
- Zatiaľ som pripravila citrónovú a pomarančovú šťavu, dala spolu do misky a pridala som čerstvo mleté čierne korenie, spolu dobre rozmiešala..
- Do bulguru som pridala rozmrvenú sušenú mätu citrónovú,...
- ...pridala som čerstvo posekanú petržlenovú vňať,...
- ...pripravenú zeleninu,...
- ...pridala som citrónovú a pomarančovú šťavu, ktorú som zmiešala s čerstvo mletým čiernym korením,...
- ..olivový olej, všetko som opatrne premiešala vidličkou a odložila odpočívať na 1 hodinu do chladničky, aby sa prepojili všetky chute, pred podávaním som hotový bulgur ešte zľahka prevzdušnila vidličkou.
- Nabrala som na taniere a podávala.
- záber zblízka: ide o veľmi chutné osviežujúce a ľahké jedlo libanonskej kuchyne, plné vitamínov, ktoré je pomerne rýchlo hotové, podáva sa ako samostatné jedlo, ako šalát alebo ako príloha ku grilovaným rybám, k hydine, jahňacine.
Bulgur je forma lámanej,najčastajšie tvrdej pšenice, vyrába sa aj z inej celozrnnej pšenice, špeciálne sa brúsi na rôzne veľkosti od jemnej po hrubú, preosieva sa potom cez sito, predáva sa už predvarený, je to vysoko cenená, typická obilninová potravina arabských a židovských krajín, Stredomoria, Turecka, Indie a oblasti blízkeho východu, je rozšírená a obľúbená v celom svete, najznámejšie jedlá z nej sú tabbouleh, pilaf, falafel, kibbeh, köfte, rôzne polievky a mnohé iné, pripravuje sa na slano i na sladko.
|