Liate smotanové rizoto s dubákmi
Michal Vajda
šéfkuchár reštaurácie HU:MAN v Žiline, 8. marca 2017
šéfkuchár reštaurácie HU:MAN v Žiline, 8. marca 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
5 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V hrnci zohrejeme olej, pridáme šalotku a cesnak a opražíme. Vložíme dubáky a tymian a dve minúty pražíme. Pridáme ryžu a necháme zatiahnuť.
- 2
Postupne striedavo prilievame biele víno a vývar. Celý čas miešame. Opakujeme, až kým ryža nebude polomäkká.
- 3
Na záver prilejeme smotanu a necháme prevariť. Po odstavení z ohňa primiešame studené maslo, parmezán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Houby (cerstve) se bud lehce osmazi na druhe panvi a pridaji asi v polovine pripravy k ryzi, nebo se, po osmazeni ryze, zacnou postupne pridavat v syrovem stavu. Nejprve na kosticky pokrajene tvrdsi nohy (asi tak ve tretine pripravy), pak klobouky, pokrajene na platky (tak v polovine celkove doby).
Osobne smetanu nedavam, neni treba, staci jen dobre vymichat jeste ridsi rizoto al dente s maslem a parmezanem a nechat chvili odpocinout.
Vetsina Italu parmezan do houboveho rizota nepridava, rikaji, ze prekryje chut hub. Je to sice pravda, ale me osobne tam chutna, pochopitelne s mirou.