Liate smotanové rizoto s dubákmi

Michal Vajda
šéfkuchár reštaurácie HU:MAN v Žiline, 8. marca 2017
Liate smotanové rizoto s dubákmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
50 g
20 g
100 g
200 ml
400 ml
50 g
100 ml
50 g
100 ml




Postup

  1. 1

    V hrnci zohrejeme olej, pridáme šalotku a cesnak a opražíme. Vložíme dubáky a tymian a dve minúty pražíme. Pridáme ryžu a necháme zatiahnuť.

  2. 2

    Postupne striedavo prilievame biele víno a vývar. Celý čas miešame. Opakujeme, až kým ryža nebude polomäkká.

  3. 3

    Na záver prilejeme smotanu a necháme prevariť. Po odstavení z ohňa primiešame studené maslo, parmezán, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti.

Diskusia k receptu

dormella
V italske kuchyni se vino do rizota pridava jednorazove a to po osmazeni ryze, necha se prudce odparit a az pote se zacne postupne pouzivat vyvar.
Houby (cerstve) se bud lehce osmazi na druhe panvi a pridaji asi v polovine pripravy k ryzi, nebo se, po osmazeni ryze, zacnou postupne pridavat v syrovem stavu. Nejprve na kosticky pokrajene tvrdsi nohy (asi tak ve tretine pripravy), pak klobouky, pokrajene na platky (tak v polovine celkove doby).
Osobne smetanu nedavam, neni treba, staci jen dobre vymichat jeste ridsi rizoto al dente s maslem a parmezanem a nechat chvili odpocinout.
Vetsina Italu parmezan do houboveho rizota nepridava, rikaji, ze prekryje chut hub. Je to sice pravda, ale me osobne tam chutna, pochopitelne s mirou.
boxik
Chcel by som si to uvariť ,len mi prezraďte kde teraz rastú čerstvé dubáky,že by v Žiline a okolí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia