Lečo s ačokčou fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 30. augusta 2023
Lečo s ačokčou (fotorecept)
Foto: tejaja

Poznáte ačokču? Krásna ťahavá rastlina, kríženec uhorky a papriky, pochádzajúca z Južnej Ameriky. Konzumujú sa malé plody do 4 cm surové, väčšie plody Zobraziť celý popisPoznáte ačokču? Krásna ťahavá rastlina, kríženec uhorky a papriky, pochádzajúca z Južnej Ameriky. Konzumujú sa malé plody do 4 cm surové, väčšie plody sa tepelne spracujú na všetky spôsoby, ako by ste použili papriky. Netreba ich nechávať zbytočne prerastať, aby sa dali zjesť surové, pred tepelnou úpravou je potrebné z väčšej ačokče semená vybrať, sú tvrdé. Ačokču pestujem na záhrade už roky, ak máte záhradku, vrelo doporučujem. Chce to iba vytiahnuť sieť do výšky a v prípade sucha polievať.

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 ks
1 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Ačokču nakrájame na menšie kúsky.

    Lečo s ačokčou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji dosvetla orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej na kolieska nakrájanú klobásu a orestujeme.

    Lečo s ačokčou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K tomuto základu pridáme ačokču, osolíme a za občasného premiešania na slabom plameni restujeme asi 5 minút.

    Lečo s ačokčou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájané paradajky a zakryté dusíme 10-15 minút.

    Lečo s ačokčou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vajcia rozklepneme k zelenine a za stáleho miešania necháme stuhnúť.

    Lečo s ačokčou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s chlebom.

Diskusia k receptu

farbuska
Ačokču nepoužívam (záhradu nemám), ale vyzerá to fajn. Keď niekde ačokču uvidím, určite kúpim a vyskúšam. Vďaka za inšpiráciu.
bugout
Ačočku nepoznám ani ja, ale chuť môže byť dobrá. Keď niekde uvidím ochutnám. Pokiaľ ide o lečo ja mám najradšej také jednoduché, len klobása a vajíčka...
tejaja
@farbuska (30.8.2023 12:16)

Neviem, či v obchode ačokču dostanete. Ja som ju v žiadnom obchode nevidela. Škoda, že nemáte záhradku, poslala by som vám semienka.
mijaita
@bugout (30.8.2023 15:03)

Acocka je takova tenkostenná, zelená paprika, která ma uvnitr semínka v plodu, ne u stopky, chuti skoro jako zelena paprika. Akorat je lepe stravitelna. Ja ji moc rada. Ted jak jsme byly v Ekv, tam je meli celkem bezne, takové i velké, cpala jsem se jima. Privezla jsem semínka, vyrostly lupeny ale plody zadne. Nejsem zahradnik, netusim proc. Male se i nakladaji, plni, dobra je moc. Ale nikde jsem ji prodavat tady nevidela. Spis ji maji lidi na zahradkach, nekde u plotu.
kucharka
Ačokču som toto leto jedla prvýkrát. Suseda ponúkla našim a my sme ju len tak chrumkali.
Ako lečo nás nenapadlo, ale zapamätám si to na budúci rok.
tejaja
@kucharka (4.9.2023 21:27)
Na akúkoľvek tepelnú úpravu používam prerastenú ačokču, to znamená nad 4-5 cm, pretože tá už má vnútri semená a tie sú tvrdé. Najchutnejšia na surové jedenie je malá ačokča okolo 3 cm.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia