Lečo, ako robím ja fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 4. júla 2021

Takto ma naučila robiť lečo moja staršia kolegyňa, ktorá bola maďarskej národnosti. Rozdiel od predchádzajúceho spôsobu je v poradí surovín, ako ich dávame do Zobraziť celý popisTakto ma naučila robiť lečo moja staršia kolegyňa, ktorá bola maďarskej národnosti. Rozdiel od predchádzajúceho spôsobu je v poradí surovín, ako ich dávame do rajnice, hrnca.

2
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

3 ks
5-6 ks menšie
trochu
cca 2 PL domáca
1 ks (alebo domáca klobása)
1 ks
podľa potreby
1 KL (alebo obyčajný)
cca 1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a nakrájame ich. Z paradajok odkrajujem vršky, kde bola stopka, resp. po prepolení vykrojím túto časť.

    Lečo, ako robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame aj špekáčik, obyčajný párok alebo kabanos. "Luxusnejšia" verzia obsahuje kvalitnú pikantnú klobásu. Taktiež nadrobno pokrájame aj cibuľu.

    Lečo, ako robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpálenej masti opražíme cibuľu do sklovita, vzápätí pridáme údenú slaninu (nemusí byť) a klobásku, prípadne lacnejší párok, špekáčik.

    Lečo, ako robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvú zeleninu pridáme pokrájané paradajky. Posolíme podľa svojej chuti a môžeme okoreniť mletým čiernym korením. Pridáme trochu cukru na kompenzáciu kyslej chuti paradajok. Platí pravidlo mojej mamy, že všade vo varenom pokrme, kde sú paradajky, treba trochu cukru. Ja to tak dodržiavam. V minulosti som dávala ako prvú pokrájanú zelenú papriku a tá potom v konečnom výsledku bola príliš mäkká, mľandravá. Paradajky potrebujú pre svoje dokonalé rozvarenie viac času ako paprika. Vedeli ste, že paradajky sa zaraďujú botanicky medzi bobuľovité ovocie?

    Lečo, ako robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Komu vadí šupka na paradajkách, môže ich spariť a dopredu ošúpať. Ja to nerobím, lebo pod šupkou je najviac vitamínov a žlčník mám funkčný. :-) Paradajky dusíme pod pokrievkou s otvorom. Až po ich čiastočnom rozvarení pridáme pokrájanú papriku, pomiešame. Dusíme ďalej, ale dbáme, aby paprika nebola rozvarená, ale chrumkavá. Paprika počas dusenia pustí svoju šťavu. Kto má rád pikantné, môže pridať kúsok chilli papričky. Na záverečné zahustenie pridávam zdraviu prospešné ovsené vločky, prípadne vo vode vopred napučanú pohánku. Hotové jedlo ešte dochutíme soľou a korením.

    Lečo, ako robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K leču som si vo vode uvarila nové zemiaky, pokvapkala olivovým olejom a posypala nastrihanou petržlenovou vňaťkou. Hodí sa aj krajec dobrého chleba. Druhá verzia leča: s rozšprúdlovaným vajíčkom, keď lečo neobsahuje klobásu alebo inú údeninu.

Diskusia k receptu

mamamaria1
Pri klobásky nejde len o cenu, ale aj o chuť. Ja keď musím zjesť varenú alebo inak tepelne upravenú klobásu, tak mi idú oči krížom. Jednoducho už do decka to nemôžem ani cítiť. Ale dajú sa kúpiť aj párky a špekačky kvalitné. A ja osobne dávam aj špekačky, aj vajíčka. A ovsené vločky dávam škrečkom
marienka44
@mamamaria1 (5.7.2021 14:50)

Deťom nepatrí klobáska. :-)
Aj ja som tak robila v minulosti, aj špekačka, párok, aj vajíčko. Ale moja priateľka ma usmernila takto a po čase som jej dala za pravdu.
Ovsené vločky sú zdravé, plné stopových prvkov, ako je napr. zinok a ešte obsahujú vlákninu.