Lávový koláčik s bielou čokoládovou tyčinkou a paštrnákovou zmrzlinou
šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne, 14. marca 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
Lávové koláčiky: | |
3 ks |
|
1 ks |
|
65 g |
|
35 g |
|
125 g (70 %) |
|
125 g |
|
Tyčinky z bielej čokolády: | |
200 g |
|
165 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
120 g (28 %) |
|
5 g |
|
210 g |
|
Paštrnáková zmrzlina: | |
300 g |
|
350 g |
|
2 ks |
|
15 g |
|
150 g |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Lávové koláčiky: Vajcia, žĺtok a kryštálový cukor vyšľaháme nad parou pri 70 °C. Odstavíme a pridáme roztopenú horkú čokoládu, maslo, hladkú múku a všetko spolu dobre vyšľaháme. Zmes naplníme do foriem vymastených maslom a vysypaných hladkou múkou a pečieme pri 230 °C asi 7 minút. Po upečení by mal byť vnútrajšok po prerezaní tekutý.
- 2
Tyčinky z bielej čokolády: Marína keksy rozmixujeme spolu s maslom. Hmotu rozdelíme do obdĺžnikových silikónových formičiek a utlačíme. Mlieko prevaríme, pridáme žĺtky a opäť ohrejeme na 80 °C. Vylejeme cez sitko do roztopenej čokolády, pridáme želatínu a nakoniec zľahka zmiešame vyšľahanú smotanu. Rovnomerne rozdelíme na korpusy z Marína keksov a dáme zatuhnúť.
- 3
Paštrnáková zmrzlina s vanilkou: Paštrnák očistíme a nakrájame na jemné kúsky. Časť smotany rozmiešame so žĺtkami, zostávajúcu smotanu dáme variť spolu s paštrnákom, vyškrabaným vanilkovým strukom, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a varíme pomaly domäkka. Odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Rozmixujeme a zmes precedíme. Potom pridáme žĺtky so smotanou a už za stáleho miešania tento zmrzlinový základ zahrievame. Hneď ako dosiahne teplotu 60 °C, začne hustnúť. Odstavíme, znova precedíme a nádobu čiastočne ponoríme do ľadovej vody. Potom nalejeme do zmrzlinového stroja, vyšľaháme do tuhej konzistencie a dáme do mrazničky.
Tiež Čokoládový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu