Langoše zo všetkých najchutnejšie fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 24. februára 2016
Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept)
Foto: eliniatko

U nás doma ozaj ľúbime langoše, robíme ich raz za čas, keďže úplne najzdravšie jedlo to nie je, priznajme si. Skúsili sme mnoho receptov, kým sme ich vytunili do ten najchutnejšej podoby - a tak už nemusíme skúšať, vždy sa po nich zalizujeme. Muž, čo si obvykle dal jeden, z týchto zbaští minimálne dva a ešte by si dal :-) Sú ozaj vynikajúce.

8
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 bal. sušené
väčšia štipka
 štipka
2 ks
250 ml
400 ml
podľa potreby na vyprážanie (alebo repkový)
Na dochutenie:
6 - 8 strúčikov
niekoľko PL
 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nezľaknite sa sušeného droždia - dlho sme robili z klasického, ale raz sme doma nemali, mali sme len sušené - a cesto bolo omnoho lepšie! Nevim čím to je, a je možné urobiť recept aj s klasickým droždím (vtedy z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, a ten potom vlejeme do múky). Každopádne, ja odporúčam sušené droždie, a vtedy kvások robiť netreba, prvý bod bude zmiešať múku a práškové droždie.

  2. 2

    Primiešame zvyšné suroviny okrem oleja, ten bude na vyprážanie. Ja miešam najprv lyžicou, a potom domiesim rukami, kým bude cesto rovnomerné (no bude stále mäkké a lepkavé). Necháme ho vykysnúť, minimum je taká pol - až trištvrte hodinka, ideálne pár hodín (my sa už nevieme dočkať, tak do hodiny od umiesenia už vyprážam :-) ). Takto cca vyzerá už po vymiesení, keď z neho beriem už na panvicu. Vždy pripravujem čerstvé langoše, zvyšok potom po vykysnutí odložím do chladničky (ak ostane) a vyberiem keď idem robiť česrtvý langoš.

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta vyjde približne 8 langošov - vždy si cca osminu odtrhnem (bude ich viac ak ich robievate malé, ja robím také stredné až väčšie), roztlačím najprv v rukách, a potom na panvici doroztláčam dvomi okrúchlymi naberacími lyžicami - tak, aby boli skôr tenšie. Používam ryžový olej, nie je pridrahý a čo je dôležitejšie, neprepaľuje sa, a má nízku nasiakavosť. Ak ho doma nemáte, dobrý je aj repkový. Slnečnicový by na vyprážanie nemal byť používaný, lebo sa prepaľuje a vznikajú karcinogény.

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyprážame na strednom ohni, na strednom nastavení tohto ohňa. Na mojom sporáku je to vpravo dole, a takto mám nastavenú silu plameňa. Je to také silnejšie, ale nie prisilné. Ale vy prídete na to ako sa to robí ani nie pomaly, ani nie prirýchlo, (aby nezhorel).

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Langoš obraciame, keď už začína spodný kraj hnednúť.

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhá strana bude rýchlejšie ako prvá, preto treba kontrolovať.

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sú langoše hotové, nachystáme si dochutenie - cesnak (roztlačíme ošúpané strúčiky, posolíme štipkou soli, a prilejeme olej. Dá sa to spolu aj pomixovať, vtedy je to jednotnejšie. Rozotrieme lyžičkou či silikónovým štetčekom na langoš, potrieme smotanou a/alebo kečupom, kto má rád, tak posype syrom... Dobrú chuť, určite si pochutíte :-)

    Langoše zo všetkých najchutnejšie (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
Vypadá hezky, pěkný postup, langoše mám moc rád a proto vyzkouším i tento. Uložím a dám 5*****
sovka62
Kedysi som aj ja robievala z tohto cesta, miesila som deň vopred, cez noc kyslo v chladničke. Naši m i vždy vyčítali, že nie sú rovnaké ako v stánkoch, že sú niečo medzi langošom a koláčom. Ako som prišla k inému receptu, je zrejmé z pripojeného linku. Skúsila som raz a už nikdy inak.
Samozrejme, každý má iné chute, netvrdím teda, že moje sú lepšie.

 varecha.pravda.sk/recepty/langose-ako-od-balatonu/4057-re...
eliniatko
@Sovka62 (24.2.2016 12:37)
my sme tiež robili tak aj tak a aj bez smotany a bez vajíčok, ako v tvojom recepte, ale neboli také ako zo stánku. toto prešlo mnohými pokusmi a teda najviac nám tak chutia, a mne prídu tak trochu ako zo stánku len to naťahovanie cesta nemám tak zvládnuté ako v stánku :-D
eliniatko
@Kimlo (24.2.2016 13:25)
áno, do týchto idú. skúste a sami si sprvíte názor. robila som už všetky druhy langošov, s vajcami, bez, so smotanou, bez, s vajcami i smotanou... tieto sú jednoducho najväčšia mňamka.
1x mf26
sylvia267
tiež mám radšej klasiku bez vajec a kyslej smotany. Chodíme na ne k mojej mame, pretože ich vie perfektne "ponaťahovať" :-)
1x vera29
katka78
Zaujímavá diskusia. Ja odborník na langoše nie som, no schválne som si odbehla pozrieť do starého zošítka s receptami, aký je vlastne ten môj. Pred cca 20 rokmi som počas školských prázdnin brigádovala v bufete na Bukovej (Bukovská priehrada). Langoše sme tam piekli každý deň, ľudia sa na ne pýtali už od rána a potom čakali kým budú hotové a nedbali vystáť dlhočiznú frontu, ktorá sa medzitým vytvorila. Veľmi som to nechápala, mne langoše totiž nič nehovorili, ale ľudia na ne chodili húfne, boli doslova legendárne. A recept? Je tam pochúťková smotana, aj vajcia. Zaujímavé. Asi to bude zase tak, že 100 ľudí, 100 chutí. Preto si radšej uložím aj ja recept od @sovky , ak by som náhodou mala stravníka, čo má práve radšej tie jej. Nech som pripravená :-)
janka4620
Delikatesa je na langos "nakvapkat" trochu smotany a na to naklast miesany zeleninovy salat - hlavkovy salar, jarna cibulka, redkovka, uhorka.....Mnam
luclup
Langose su supeeer ! Ked ich mamka pripravi, len tak sa po nich zaprasi :) potrete cesnakom, kecup, syr .. Jednoducho mnam! 5*
anncovicka
Výborný recept, práve sme robili a úžasné sú! Len soli musím dať nabudúce trochu viac. Dala som cca pol až trištvrte lyžičky a cesto sa mi zdá málo slané. Tak skúsim pridať. Ďakujem za recept!
radox1
preco sa setri na oleji?u mna langos pri vyprazani plava,robim ho v sirokom hrncikde vylejem min.pol flase oleja.vysledok je ze nema po vytiahnuti biele miesta.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha