Lacné rožky, žemle, pletenky

samanka - fotkasamanka, 30. marca 2013
Lacné rožky, žemle, pletenky
Foto: samanka

Neviem, prečo lacné, ale tak sú nazvané v tej starej kuchárskej knihe, z ktorej sú aj "Obyčajné rožky". Dnes som ich piekla prvýkrát a Zobraziť celý popisNeviem, prečo lacné, ale tak sú nazvané v tej starej kuchárskej knihe, z ktorej sú aj "Obyčajné rožky". Dnes som ich piekla prvýkrát a keďže sa zdajú byť dobré, tak dávam recept. Nefotila som postup...lebo...veď...na Bielu sobotu je aj šesť rúk málo, a navyše, je takmer rovnaký ako predchádzajúci.

20
porcií
30 minút
príprava
8+10 minút
na 230+220 °C

Suroviny

500 g
250 g
3 ks stredné
30 g
20 g
30 g
375 ml uvarený z vody a 75 g múky
75 g na škrob
3 PL
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Najpr si uvaríme škrob z vody a múky, necháme ho vychladnúť. Pripravíme kvások (zaujímavé, teraz som si uvedomila, že tam nejde cukor).

  2. 2

    Do pripravenej múky postrúhame najemno zemiaky, pridáme masť, vychladnutý škrob, kvások, soľ. Vymiesime cesto, musí byť naozaj tuhé, preto už nepridávame žiadne tekutiny. Nenechávame kysnúť, ale hneď tvarujeme žemle, pletenky, rožky a kladieme na plech ďaleko od seba, lebo riadne narastú. Ja som ich dávala asi v 3-centimetrovej vzdialenosti a "pekne" sa mi zlepili.

  3. 3

    Nechávame kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Môžete aj v rúre vyhriatej do 30°C. Kto che, môže potrieť vajcom a posypať soľou, rascou, príp. inými zrniečkami. Keďže ja nečítam žiadny návod do konca, tak som ich potrela len slanou vodou. (to vajce som zbadala, až keď som sem pridávala recept.). Pečiem pri teplote 230°C 8 min. potom znížim na 200 °C - 10 min. Nechám vychladnúť na mriežke. Toto pečivko je trocha iné, tým, že sú tam zemiaky, je také vatičkové. Bude chutiť k veľkonočnej "šunke".(tie úvodzovky vysvetlím v zážitkoch). Nuž, vyskúšajte, možno budú chutiť aj vám.

Diskusia k receptu

luss44
vyzerajú super, určite ich vyskúšam. trochu som sa zastavila pri tom uvarenom škrobe, z kysnutého cesta pečiem veľmi často /aj teraz mi kysne na vianočku/ ale s takýmto škrobom do cesta som sa ešte nestretla... má tam nejakú špeciálnu úlohu?
samanka
@luss44 vôbec netuším, možno preto, aby cesto nebolo riedke? takto to napísali pred 60-timi rokmi...:-)))
luss44
tak keď im to chutilo pred 60-timi rokmi, určite bude aj dnes... :) pekné sviatky prajem
marikafil
ja by som prosila vysvetlenie k tomu škrobu:-) uvarí sa 300 ml vody a 75 gramov múky, aby z toho vzišlo 375 ml škrobu? rada by som vyskúšala, ale toto mi trochu zamotalo hlavu.
samanka
@marikafil máš pravdu, je to tam trocha nezrozumiteľné, nedalo sa mi to inak napísať, takže - 375 ml voda+75 g múka
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja som ich dnes piekla a sú úžasné. Vďaka za tento recept, lebo skúšam stále nejaké nové recepty na pečivo i chlieb.
samanka
@goe ďakujem, že si napísala svoju skúsenosť s týmto receptom, ja tiež skúšam stále niečo nové, chlieb a pečivo vôbec nekupujem.
maurus
ahoj..v jednej z diskusii si uviedla ze syridlo na vyrobu syra kupujes v obchode na trznici v NR.. mozes mi to prosimta upresnit v ktorom, rad by som sa tam zastavil... dakujem