Lacné rožky, žemle, pletenky

Autor receptu: samanka

Neviem, prečo lacné, ale tak sú nazvané v tej starej kuchárskej knihe, z ktorej sú aj "Obyčajné rožky". Dnes som ich piekla prvýkrát a keďže sa zdajú byť dobré, tak dávam recept. Nefotila som postup...lebo...veď...na Bielu sobotu je aj šesť rúk málo, a navyše, je takmer rovnaký ako predchádzajúci.

20
porcií
30 minút
príprava
8+10 minút
na 230+220 °C

Suroviny

Postup

  1. Najpr si uvaríme škrob z vody a múky, necháme ho vychladnúť. Pripravíme kvások (zaujímavé, teraz som si uvedomila, že tam nejde cukor).
  2. Do pripravenej múky postrúhame najemno zemiaky, pridáme masť, vychladnutý škrob, kvások, soľ. Vymiesime cesto, musí byť naozaj tuhé, preto už nepridávame žiadne tekutiny. Nenechávame kysnúť, ale hneď tvarujeme žemle, pletenky, rožky a kladieme na plech ďaleko od seba, lebo riadne narastú. Ja som ich dávala asi v 3-centimetrovej vzdialenosti a "pekne" sa mi zlepili.
  3. Nechávame kysnúť asi hodinu na teplom mieste. Môžete aj v rúre vyhriatej do 30°C. Kto che, môže potrieť vajcom a posypať soľou, rascou, príp. inými zrniečkami. Keďže ja nečítam žiadny návod do konca, tak som ich potrela len slanou vodou. (to vajce som zbadala, až keď som sem pridávala recept.). Pečiem pri teplote 230°C 8 min. potom znížim na 200 °C - 10 min. Nechám vychladnúť na mriežke. Toto pečivko je trocha iné, tým, že sú tam zemiaky, je také vatičkové. Bude chutiť k veľkonočnej "šunke".(tie úvodzovky vysvetlím v zážitkoch). Nuž, vyskúšajte, možno budú chutiť aj vám.