Kysnutý závin s jablkovo-tekvicovou plnkou
Marek Karaka
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 4. októbra 2018
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 4. októbra 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
porcií
60 minút
príprava
príprava
45 minút
na 160 °C
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 KL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
1 ks (na potretie) |
|
Plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
1 KL |
|
Pena: | |
50 g lúpané |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Všetky suroviny na cesto vymiešame. Cesto necháme vykysnúť asi 45 minút.
- 2
Plnka: Jablká a tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo, dochutíme cukrom, škoricovým a vanilkovým cukrom a perníkovým korením.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme plnkou a cesto zavinieme. Preložíme na plech a potrieme žĺtkom. Pečieme na 160 °C asi 45 minút.
- 4
Pena: Počas pečenia vyšľaháme zo smotany šľahačku, do ktorej zamiešame lyžicu medu. Na panvici opečieme tekvicové semianka pokvapkané medom. Penou dozdobíme vychladnutý závin a posypeme ho jadierkami.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu