Kysnutý závin s jablkovo-tekvicovou plnkou
Marek Karaka
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 4. októbra 2018
majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Alej v Bojniciach, 4. októbra 2018

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
12
porcií
porcií
60 minút
príprava
príprava
45 minút
na 160 °C
na 160 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| 1 KL |
|
| 4 PL |
|
| 1 PL |
|
| 2 PL |
|
| 1 PL |
|
| 250 ml |
|
| 1 ks (na potretie) |
|
| Plnka: | |
| 250 g |
|
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 bal. |
|
| 1 KL |
|
| Pena: | |
| 50 g lúpané |
|
| 250 ml |
|
| 2 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Všetky suroviny na cesto vymiešame. Cesto necháme vykysnúť asi 45 minút.
- 2
Plnka: Jablká a tekvicu očistíme a nastrúhame nahrubo, dochutíme cukrom, škoricovým a vanilkovým cukrom a perníkovým korením.
- 3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a posypeme plnkou a cesto zavinieme. Preložíme na plech a potrieme žĺtkom. Pečieme na 160 °C asi 45 minút.
- 4
Pena: Počas pečenia vyšľaháme zo smotany šľahačku, do ktorej zamiešame lyžicu medu. Na panvici opečieme tekvicové semianka pokvapkané medom. Penou dozdobíme vychladnutý závin a posypeme ho jadierkami.
Tiež jablkový závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu