Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč fotorecept
Pre milovníkov kysnutých koláčov, ale aj pre tých, ktorí majú radi koláče starých mám.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 g |
|
| 400 g |
|
| 80-100 g rozpustené |
|
| 1,5 ČL |
|
| 2 ČL |
|
| 3 ks |
|
| 1 ks |
|
| 250 ml |
|
| 1 bal. |
|
| 1 ČL |
|
| 1 bal. (na 1 kg alebo čerstvé) |
|
| 200 ml |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 500 g |
|
| 1 bal. |
|
| 1 bal. v prášku (alebo Zlatý klas) |
|
| podľa chuti |
|
| z 1 citróna |
|
| Jablková plnka: | |
| 5-6 ks nastrúhané |
|
| podľa chuti |
|
| podľa chuti |
|
| Na potretie: | |
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Suroviny na plnku 1,2.
-
3
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vanilínový a kryštálový cukor, soľ, kvások, kefír, ktorý v teplej vode trocha ohrejeme, vajíčko, žĺtky a rozpustené maslo.
-
4
Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
5
Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle. Pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti, premiešame. Tvaroh, puding, kryštálový a vanilínový cukor a citrónovu kôru dáme do misy, premiešame.
-
6
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
7
Cesto rozdelíme na tri časti z ktorých urobíme bochníky.
-
8
Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na vymastený plech 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku.
-
9
Jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku, uhladíme.
-
10
Na jablkovú plnku pomocou valčeka prenesieme druhú rozvaľkanú časť cesta. Zľahka pritlačíme a necháme na teplom mieste nakysnúť 15-20 minút.
-
11
Pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Pečieme na 190 stupňov 45 minút do zlatista.
-
12
Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
13
Po vychladnutí a pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.
-
14
Tretí bochník cesta som použila na buchty na pare s domácim lekvárom.
-
15
Dobrú chuť.









Veru úžasné nevedela som, čo urobí kefír keď som ho pridala do cesta, fantázia. Preto píšem kefír zohrejeme v pohari v teplej vode ni v mikrovlnke, aby nebolo kyslé mlieko. @kimlo som rada, že si si našiel čas prečítať môj recept a, že ťa oslovil.
Ten rad na koláč môžte zrušiť posledné kúsky zjedol manžel. Dala som mojim deťom a vnúčatám.. Ďakujem za reakciu na recept.
Ďakujem, som rada že si si našla čas nahliadnuť do receptu.