Jablkový koláč
Jablkový koláč

Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 26. apríla 2023
Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)
Foto: olinecka

Pre milovníkov kysnutých koláčov, ale aj pre tých, ktorí majú radi koláče starých mám.

20
porcií
50 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
400 g
80-100 g rozpustené
1,5 ČL
2 ČL
3 ks
1 ks
250 ml
1 bal.
1 ČL
1 bal. (na 1 kg alebo čerstvé)
200 ml
Tvarohová plnka:
500 g
1 bal.
1 bal. v prášku (alebo Zlatý klas)
podľa chuti
z 1 citróna
Jablková plnka:
5-6 ks nastrúhané
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na plnku 1,2.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vanilínový a kryštálový cukor, soľ, kvások, kefír, ktorý v teplej vode trocha ohrejeme, vajíčko, žĺtky a rozpustené maslo.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle. Pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti, premiešame. Tvaroh, puding, kryštálový a vanilínový cukor a citrónovu kôru dáme do misy, premiešame.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdelíme na tri časti z ktorých urobíme bochníky.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na vymastený plech 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku, uhladíme.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Na jablkovú plnku pomocou valčeka prenesieme druhú rozvaľkanú časť cesta. Zľahka pritlačíme a necháme na teplom mieste nakysnúť 15-20 minút.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    Pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Pečieme na 190 stupňov 45 minút do zlatista.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    Po vychladnutí a pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 13
  14. 14

    Tretí bochník cesta som použila na buchty na pare s domácim lekvárom.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 14
  15. 15

    Dobrú chuť.

    Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)  - obrázok 15

Diskusia k receptu

olinecka
@kimlo (26.4.2023 20:22)

Veru úžasné nevedela som, čo urobí kefír keď som ho pridala do cesta, fantázia. Preto píšem kefír zohrejeme v pohari v teplej vode ni v mikrovlnke, aby nebolo kyslé mlieko. @kimlo som rada, že si si našiel čas prečítať môj recept a, že ťa oslovil.
olinecka
@kukulienka71 (26.4.2023 21:46)

Ten rad na koláč môžte zrušiť posledné kúsky zjedol manžel. Dala som mojim deťom a vnúčatám.. Ďakujem za reakciu na recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia