Jablkový koláč
Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre milovníkov kysnutých koláčov, ale aj pre tých, ktorí majú radi
koláče starých mám.
20 porcií |
50 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Suroviny na cesto.
- Suroviny na plnku 1,2.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vanilínový a kryštálový cukor, soľ, kvások, kefír, ktorý v teplej vode trocha ohrejeme, vajíčko, žĺtky a rozpustené maslo.
- Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
- Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle. Pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti, premiešame. Tvaroh, puding, kryštálový a vanilínový cukor a citrónovu kôru dáme do misy, premiešame.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na tri časti z ktorých urobíme bochníky.
- Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na vymastený plech 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku.
- Jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku, uhladíme.
- Na jablkovú plnku pomocou valčeka prenesieme druhú rozvaľkanú časť cesta. Zľahka pritlačíme a necháme na teplom mieste nakysnúť 15-20 minút.
- Pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Pečieme na 190 stupňov 45 minút do zlatista.
- Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.
- Po vychladnutí a pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.
- Tretí bochník cesta som použila na buchty na pare s domácim lekvárom.
- Dobrú chuť.