Jablkový koláč

Kysnutý tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Pre milovníkov kysnutých koláčov, ale aj pre tých, ktorí majú radi koláče starých mám.

20
porcií
50 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Suroviny na plnku 1,2.
  3. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru a múky, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme vanilínový a kryštálový cukor, soľ, kvások, kefír, ktorý v teplej vode trocha ohrejeme, vajíčko, žĺtky a rozpustené maslo.
  4. Vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  5. Jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle. Pridáme cukor a mletú škoricu podľa chuti, premiešame. Tvaroh, puding, kryštálový a vanilínový cukor a citrónovu kôru dáme do misy, premiešame.
  6. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  7. Cesto rozdelíme na tri časti z ktorých urobíme bochníky.
  8. Jeden bochník cesta rozvaľkáme pomocou valčeka a prenesieme na vymastený plech 30x40 cm. Rozotrieme tvarohovú plnku.
  9. Jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku, uhladíme.
  10. Na jablkovú plnku pomocou valčeka prenesieme druhú rozvaľkanú časť cesta. Zľahka pritlačíme a necháme na teplom mieste nakysnúť 15-20 minút.
  11. Pred vložením do rúry potrieme rozpusteným maslom. Pečieme na 190 stupňov 45 minút do zlatista.
  12. Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom.
  13. Po vychladnutí a pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom.
  14. Tretí bochník cesta som použila na buchty na pare s domácim lekvárom.
  15. Dobrú chuť.