Kysnutý pletenec s gaštanovo-orechovou plnkou
mesačník Varecha, 9. decembra 2023

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 50 ml vlažné |
|
| 20 g čerstvé |
|
| 50 g |
|
| 250 g |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
| 1/2 ČL |
|
| Plnka: | |
| 200 g |
|
| 100 g mleté |
|
| 1 PL |
|
| 1 ks |
|
| podľa potreby (horúce) |
|
| Na potretie pod plnku: | |
|
|
|
| Na potretie: | |
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a na teplom mieste necháme 10 minút vykysnúť kvások. V mise zmiešame preosiatu múku, perníkové korenie, zvyšný cukor a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Pridáme vajce, vykysnutý kvások a vymiesime hladké cesto.
- 2
Vymiesené cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- 3
Na plnku vymiešame gaštanové pyré s mletými orechmi, pridáme med, vajce a podľa potreby aj niekoľko lyžíc horúceho mlieka. Plnka má byť hustá, ale musí sa dať rozotierať.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na rovnako veľké pláty. Na ne natrieme šípkový lekvár, rozdelíme plnku a obidva pláty zvinieme. Vzniknuté tenké záviny na jednom konci spojíme a navzájom poprepletáme. Konce pletenca tiež spojíme a založíme nadol.
- 5
Pripravený pletenec potrieme roztopeným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Po upečení pletenec opäť potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Dakujeme za recept.