Gaštanový závin
Gaštanový závin

Kysnutý pletenec s gaštanovo-orechovou plnkou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 9. decembra 2023
Kysnutý pletenec s gaštanovo-orechovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
50 ml vlažné
20 g čerstvé
50 g
250 g
50 g
1 ks
1/2 ČL
Plnka:
200 g
100 g mleté
1 PL
1 ks
podľa potreby (horúce)
Na potretie pod plnku:
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a na teplom mieste necháme 10 minút vykysnúť kvások. V mise zmiešame preosiatu múku, perníkové korenie, zvyšný cukor a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Pridáme vajce, vykysnutý kvások a vymiesime hladké cesto.

  2. 2

    Vymiesené cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

  3. 3

    Na plnku vymiešame gaštanové pyré s mletými orechmi, pridáme med, vajce a podľa potreby aj niekoľko lyžíc horúceho mlieka. Plnka má byť hustá, ale musí sa dať rozotierať.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na rovnako veľké pláty. Na ne natrieme šípkový lekvár, rozdelíme plnku a obidva pláty zvinieme. Vzniknuté tenké záviny na jednom konci spojíme a navzájom poprepletáme. Konce pletenca tiež spojíme a založíme nadol.

  5. 5

    Pripravený pletenec potrieme roztopeným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Po upečení pletenec opäť potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia