Kysnutý pletenec s gaštanovo-orechovou plnkou
mesačník Varecha, 9. decembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
50 ml vlažné |
|
20 g čerstvé |
|
50 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
100 g mleté |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby (horúce) |
|
Na potretie pod plnku: | |
|
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a na teplom mieste necháme 10 minút vykysnúť kvások. V mise zmiešame preosiatu múku, perníkové korenie, zvyšný cukor a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Pridáme vajce, vykysnutý kvások a vymiesime hladké cesto.
- 2
Vymiesené cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- 3
Na plnku vymiešame gaštanové pyré s mletými orechmi, pridáme med, vajce a podľa potreby aj niekoľko lyžíc horúceho mlieka. Plnka má byť hustá, ale musí sa dať rozotierať.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na rovnako veľké pláty. Na ne natrieme šípkový lekvár, rozdelíme plnku a obidva pláty zvinieme. Vzniknuté tenké záviny na jednom konci spojíme a navzájom poprepletáme. Konce pletenca tiež spojíme a založíme nadol.
- 5
Pripravený pletenec potrieme roztopeným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Po upečení pletenec opäť potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujeme za recept.