Gaštanový závin

Kysnutý pletenec s gaštanovo-orechovou plnkou

Autor receptu: redakcia

6
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme 1 ČL kryštálového cukru a na teplom mieste necháme 10 minút vykysnúť kvások. V mise zmiešame preosiatu múku, perníkové korenie, zvyšný cukor a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Pridáme vajce, vykysnutý kvások a vymiesime hladké cesto.
  2. Vymiesené cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 30 minút. Potom cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  3. Na plnku vymiešame gaštanové pyré s mletými orechmi, pridáme med, vajce a podľa potreby aj niekoľko lyžíc horúceho mlieka. Plnka má byť hustá, ale musí sa dať rozotierať.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na rovnako veľké pláty. Na ne natrieme šípkový lekvár, rozdelíme plnku a obidva pláty zvinieme. Vzniknuté tenké záviny na jednom konci spojíme a navzájom poprepletáme. Konce pletenca tiež spojíme a založíme nadol.
  5. Pripravený pletenec potrieme roztopeným maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Po upečení pletenec opäť potrieme maslom, posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.