Kysnutý orechový koláč Povitica fotorecept
Foto: kucharka
Ďalšia výborná variácia na kysnuté koláče. Recept je podľa môjho obľúbeného Paul Hollywood. Robila som viac plniek: lekvárové, makové … ale táto je Zobraziť celý popisĎalšia výborná variácia na kysnuté koláče. Recept je podľa môjho obľúbeného Paul Hollywood. Robila som viac plniek: lekvárové, makové … ale táto je naj :-))
porcií
príprava
na 180/150 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
15 g čerstvé |
|
30 g zmäknuté |
|
1 ks |
|
40 g |
|
150 ml |
|
Plnka: | |
60 g |
|
4 PL |
|
280 g mleté |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Vo vlažnom mlieku s trochou cukru necháme napučať droždie. Zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne a pružné cesto. Ja do cesta pridávam aj štipku soli. Zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste 1,5-2 hodiny.
-
2
Pripravíme plnku: Maslo s mliekom pomaly zohrejeme, aby sa maslo roztopilo. Pridáme mleté orechy, kakao, cukor a žĺtok. Keď plnka po chvíli zhustne, môžeme pridať 1-2 lyžice mlieka.
-
3
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na čo najtenšie, ak sa podarí tak aj na 100x60 cm.
-
4
Pokladieme kôpky orechovej plnky. A opatrne rozotrieme.
-
5
Zrolujeme ako roládu.
-
6
Cesto vložíme do vymastenej formy na srnčí chrbát. Alebo do bábovkovej. Ja cesto rozložím naspodok, otočím do tvaru U a zase preložím povrchu.
-
7
Znova prikryjeme a necháme odpočinúť asi 30 minút. Potrieme bielkom. Vložíme do horúcej rúry a pečieme na 180 °C 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a pečieme 40 minút.
-
8
Upečené necháme vychladnúť na mriežke. Posypeme cukrom. Uvaríme si obľúbený čaj alebo kávu a Dobrú Chuť :-)
Ďakujem za pochvalu, potešila :-)
Príjemný oddychový víkend prajem. U nás svieti slniečko ale fúka uragán, normálne sa ťažko chodí :-))), nemusím ani ísť do gymu.
Pekný zvyšok nedele prajem.
Tak držím palce, dúfam, že aj vám bude chutiť tak ako nám. Pekný večer.
Tak to si vážim… pochvaľu od kráľovnej kysnutého cesta :-)))
🥰🥰
Až teraz som zbadala tvoj komentár, prepáč. Aj tak je už asi neskoro, neviem, kde sa mohla stať chyba. Jediné, čo môžem poradiť, že nabudúce treba pridávať tekutiny postupne, aby cesto nebolo veľmi riedke. Každá múka sa "správa" inak… :-))
Som rada, že koláč chutil. Ďakujem za komentár.