Orechový koláč

Kysnutý orechový koláč Povitica (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Ďalšia výborná variácia na kysnuté koláče. Recept je podľa môjho obľúbeného Paul Hollywood.* Robila som viac plniek: lekvárové, makové … ale táto je naj :-))

6-8
porcií
20 minút
príprava
15+40 minút
na 180/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnom mlieku s trochou cukru necháme napučať droždie. Zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne a pružné cesto. Ja do cesta pridávam aj štipku soli. Zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste 1,5-2 hodiny.
  2. Pripravíme plnku: Maslo s mliekom pomaly zohrejeme, aby sa maslo roztopilo. Pridáme mleté orechy, kakao, cukor a žĺtok. Keď plnka po chvíli zhustne, môžeme pridať 1-2 lyžice mlieka.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na čo najtenšie, ak sa podarí tak aj na 100x60 cm.
  4. Pokladieme kôpky orechovej plnky. A opatrne rozotrieme.
  5. Zrolujeme ako roládu.
  6. Cesto vložíme do vymastenej formy na srnčí chrbát. Alebo do bábovkovej. Ja cesto rozložím naspodok, otočím do tvaru U a zase preložím povrchu.
  7. Znova prikryjeme a necháme odpočinúť asi 30 minút. Potrieme bielkom. Vložíme do horúcej rúry a pečieme na 180 °C 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a pečieme 40 minút.
  8. Upečené necháme vychladnúť na mriežke. Posypeme cukrom. Uvaríme si obľúbený čaj alebo kávu a Dobrú Chuť :-)