Kysnutý koláč troch chutí s posýpkou fotorecept
Foto: Olinecka
Dnes takáto dobrota, ktorej sa nedá odolať.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
3/4 bal. čerstvé |
|
250 ml. vlažné |
|
70 ml |
|
1 ks |
|
11/2 PL |
|
1-2 ČL (na chuť podľa seba) |
|
Na potretie cesta: | |
1 PL |
|
1 ks |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
1 bsl. |
|
hrsť |
|
z 1/2 citróna |
|
|
|
mletý |
|
|
|
Slivková plnka: | |
2 poháre |
|
podľa chuti |
|
Na posýpku: | |
70 g |
|
70 g |
|
70 g rozpustené |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme cukor, soľ, majolenku, vajíčko a vykysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
-
4
Suroviny na plnky.
-
5
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
6
Pripravíme plnky. Mak zmiešame s lekvárom, aby nebola riedka. Tvaroh, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor zmiešame. Kompót slivkový scedíme, necháme odkvapkať , odkôstkujeme. K slivkám primiešame škoricu. Cesto rozvaľkáme, prenesieme valčekom na plech vymastený maslom, boky potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Následne šachovite rozložíme plnky, viď foto.
-
7
Posýpka: Maslo rozpustíme, pridáme cukor, múku a urobíme posýpku, ktorou posypeme celý koláč. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
-
8
Upečený koláč necháme trocha vychladnúť a pokrájame (trocha som ochutnala). Dobrú chuť všetkým.
Ďakujem
3 druhy koláčikov.Dakujem za recept na cesto aj posypku, gramaz na kysnute cesto.
A pritom vašu trpezlivosť vsetko napísať a nafotiť.
Robím to veľmi rada, nech sa vie o čom bude koláčik. Fotky preto, že lepšie pochopí aj začiatočník. Ďakujem za príjemný komentár, pozdravujem.