Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou fotorecept
Chutný, jemný a nadýchaný kysnutý jablkový koláč s vôňou škorice a vanilky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Kysnuté cesto: | |
| 500 g |
|
| štipka |
|
| 40 g |
|
| 21 g čerstvé |
|
| 2 ks |
|
| 80 g |
|
| 200 ml vlažné |
|
| Náplň jablková: | |
| 5 ks |
|
| 50 g |
|
| 2 PL |
|
| štipka |
|
| Plátky jabĺk na povrch koláča: | |
| 3 ks |
|
| 50 ml |
|
| 1 bal. |
|
| 1 bal. |
|
| 30 g |
|
| 1 PL |
|
| Na potretie cesta: | |
| 1 ks |
|
| 1 PL |
|
Postup
-
1
Kysnuté cesto: V troche vlažného mlieka s 1 ČL kryštálového cukru a droždím necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, cukor, rozpustené vychladnuté maslo, vajcia a kvások, ostatné vlažné mlieko a vymiesime cesto. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- 2
Karamelizovaná jablková náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme maslo, cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme jablká, štipku škorice a cca 8 minút povaríme. Necháme vychladnúť.
- 3
Plátky jabĺk na povrch koláča: Jablká zbavíme jadrovníkov, šupku ponecháme. Nakrájame na tenké plátky. Do hrnca so širokým dnom dáme vodu, vanilkový a škoricový cukor, citrónovú šťavu, plátky jabĺk a cca 3-5 minút predvaríme, opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.
- 4
Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve nerovnaké časti. Z väčšej rozvaľkáme okrúhly plát o priemere formy (28 cm) a uložíme na dno. Z menšej časti vytvarujeme 2 dva dlhé valčeky, ktoré navzájom zvinieme a uložíme po obvode formy. Potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka.
- 5
Do stredu koláča navrstvíme jablkovú plnku.
- 6
Na jablkovú náplň rozložíme plátky jabĺk a polejeme trochou rozvaru, v ktorom sme ich varili. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke, uvoľníme z formy a môžeme krájať a podávať. Dobrú chuť!
- 7
Pohľad v reze.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu