Kysnutý jablkový koláč
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept)
Autor receptu: kucharocka123
Chutný, jemný a nadýchaný kysnutý jablkový koláč s vôňou škorice a vanilky.
|
12 porcií |
75 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Kysnuté cesto:
V troche vlažného mlieka s 1 ČL kryštálového cukru a droždím necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, cukor, rozpustené vychladnuté maslo, vajcia a kvások, ostatné vlažné mlieko a vymiesime cesto. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
- Karamelizovaná jablková náplň:
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme maslo, cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme jablká, štipku škorice a cca 8 minút povaríme. Necháme vychladnúť.
- Plátky jabĺk na povrch koláča:
Jablká zbavíme jadrovníkov, šupku ponecháme. Nakrájame na tenké plátky. Do hrnca so širokým dnom dáme vodu, vanilkový a škoricový cukor, citrónovú šťavu, plátky jabĺk a cca 3-5 minút predvaríme, opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.
- Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve nerovnaké časti. Z väčšej rozvaľkáme okrúhly plát o priemere formy (28 cm) a uložíme na dno. Z menšej časti vytvarujeme 2 dva dlhé valčeky, ktoré navzájom zvinieme a uložíme po obvode formy. Potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka.
- Do stredu koláča navrstvíme jablkovú plnku.
- Na jablkovú náplň rozložíme plátky jabĺk a polejeme trochou rozvaru, v ktorom sme ich varili. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke, uvoľníme z formy a môžeme krájať a podávať. Dobrú chuť!
- Pohľad v reze.