Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou (fotorecept)

Autor receptu: kucharocka123

Chutný, jemný a nadýchaný kysnutý jablkový koláč s vôňou škorice a vanilky.

12
porcií
75 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto: V troche vlažného mlieka s 1 ČL kryštálového cukru a droždím necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky pridáme štipku soli, cukor, rozpustené vychladnuté maslo, vajcia a kvások, ostatné vlažné mlieko a vymiesime cesto. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu.
  2. Karamelizovaná jablková náplň: Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme maslo, cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme jablká, štipku škorice a cca 8 minút povaríme. Necháme vychladnúť.
  3. Plátky jabĺk na povrch koláča: Jablká zbavíme jadrovníkov, šupku ponecháme. Nakrájame na tenké plátky. Do hrnca so širokým dnom dáme vodu, vanilkový a škoricový cukor, citrónovú šťavu, plátky jabĺk a cca 3-5 minút predvaríme, opatrne vyberieme a necháme vychladnúť.
  4. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vykysnuté cesto na pracovnej doske rozdelíme na dve nerovnaké časti. Z väčšej rozvaľkáme okrúhly plát o priemere formy (28 cm) a uložíme na dno. Z menšej časti vytvarujeme 2 dva dlhé valčeky, ktoré navzájom zvinieme a uložíme po obvode formy. Potrieme žĺtkom vymiešaným s trochou mlieka.
  5. Do stredu koláča navrstvíme jablkovú plnku.
  6. Na jablkovú náplň rozložíme plátky jabĺk a polejeme trochou rozvaru, v ktorom sme ich varili. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť na mriežke, uvoľníme z formy a môžeme krájať a podávať. Dobrú chuť!
  7. Pohľad v reze.