Kysnutý koláč s čiernymi ríbezľami

angiek - fotkaangiek, 28. mája 2013
Kysnutý koláč s čiernymi ríbezľami
Foto: angiek

Kto ma rád kyslasté koláče, určite si príde na svoje...

45 minút
príprava
25 minút
na 195 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
50 ml
1 PL
300-400 ml
1/4 čl
42 g
Plnka:
200 ml
500 g
podľa chuti
Posýpka:
100 g
60 g
60 g




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia a 1 PL cukru si pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, pridáme ho s ostatnými prísadami do múky, mlieko dáme podla potreby a hustoty cesta. Celozrnná múka potrebuje viac mlieka a je lepšie cesto z celozrnnej múky robiť trocha mäkšie ako zvyčajne, nebude také tuhé a dlhšie vydrží vláčne. Necháme cesto vykysnúť cca 30 minút.

  2. 2

    Keď cesto nakysne, dáme ho na olejom vymazaný plech. Pekne ho roztlačíme rukami. Cesto potrieme bielym jogurtom, na jogurt dáme ríbezle a zasypeme cukrom podla chuti, ja som dala naozaj málo cukru, kvôli tomu, že posýpka tiež obsahuje cukor.

  3. 3

    Prísady na posýpku spracujeme a posypeme celý koláč. Hotovo. Dáme piecť do trúby.

Diskusia k receptu

lusinkab
:-) tak tento si ja ukladam sice cierne ribezle budu iba zmrazene ale o cerstvych mozem iba snivat :-) moja babka mi ho zvykla robit so vsetkym moznym ovocim bol to moj najoblubenejsi kolacik ;-) v jednoduchosti je krasa :-)
angiek
@zinnajdha @lusinkab dakujem, veru, ja som tiez tieto mala mrazene a tak isto sa daju pouzit cerstve, uz pomaly budu aj zriet, len to pocasie im nepraje
medovnicek
čierne ríbezle som ešte na koláč nedávala, ten nápad sa mi veľmi zapáčil
pacik
Koláče s čiernymi ríbezľami nemajú chybu, robievam aj s mrazenými :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia