Kysnutý koláč s čiernymi ríbezľami

Autor receptu: angiek

Kto ma rád kyslasté koláče, určite si príde na svoje...

45 minút
príprava
25 minút
na 195 °C

Postup

  1. Z mlieka, droždia a 1 PL cukru si pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, pridáme ho s ostatnými prísadami do múky, mlieko dáme podla potreby a hustoty cesta. Celozrnná múka potrebuje viac mlieka a je lepšie cesto z celozrnnej múky robiť trocha mäkšie ako zvyčajne, nebude také tuhé a dlhšie vydrží vláčne. Necháme cesto vykysnúť cca 30 minút.
  2. Keď cesto nakysne, dáme ho na olejom vymazaný plech. Pekne ho roztlačíme rukami. Cesto potrieme bielym jogurtom, na jogurt dáme ríbezle a zasypeme cukrom podla chuti, ja som dala naozaj málo cukru, kvôli tomu, že posýpka tiež obsahuje cukor.
  3. Prísady na posýpku spracujeme a posypeme celý koláč. Hotovo. Dáme piecť do trúby.