Kysnutý koláč s čiernymi ríbezľami
Autor receptu: angiek
Kto ma rád kyslasté koláče, určite si príde na svoje...
45 minút príprava |
25 minút na 195 °C |
Postup
- Z mlieka, droždia a 1 PL cukru si pripravíme kvások. Keď kvások nakysne, pridáme ho s ostatnými prísadami do múky, mlieko dáme podla potreby a hustoty cesta. Celozrnná múka potrebuje viac mlieka a je lepšie cesto z celozrnnej múky robiť trocha mäkšie ako zvyčajne, nebude také tuhé a dlhšie vydrží vláčne. Necháme cesto vykysnúť cca 30 minút.
- Keď cesto nakysne, dáme ho na olejom vymazaný plech. Pekne ho roztlačíme rukami. Cesto potrieme bielym jogurtom, na jogurt dáme ríbezle a zasypeme cukrom podla chuti, ja som dala naozaj málo cukru, kvôli tomu, že posýpka tiež obsahuje cukor.
- Prísady na posýpku spracujeme a posypeme celý koláč. Hotovo. Dáme piecť do trúby.