Jablkový koláč
Jablkový koláč

Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ fotorecept

elenas - fotkaelenas, 19. novembra 2019
Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept)
Foto: elenas

Výborný a nezvyčajný jablkový koláč z kysnutého cesta. Cesto je veľmi jemné, voňavé, nadýchané – páperové, trochu lístkujúce sa. Skladá sa z cesta Zobraziť celý popisVýborný a nezvyčajný jablkový koláč z kysnutého cesta. Cesto je veľmi jemné, voňavé, nadýchané – páperové, trochu lístkujúce sa. Skladá sa z cesta tvarovaných kornútikov, plnených jablkovou plnkou. Každý kornútik sa potom dá odtrhnúť alebo odrezať.

16
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
7 g
250 ml
70 g
40 g
30 ml
1 ks
0,5 ČL
Plnka:
5-6 ks
30 g
1 ČL
1-2 PL
Posýpka:
120 g
180 g
150 g
Na potretie:
1 ks
niekoľko kvapiek
niekoľko kvapiek




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme a zmiešame s droždím, soľou a citrónovou kôrou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme aj roztopené maslo. Zmes vlejeme do múky a pridáme rozmiešané vajce, zamiesime trochu lepkavé cesto. Ďalej do cesta postupne vmiešavame olej, miesime ešte 5-7 minút pokiaľ cesto nebude mäkké a jemné a nebude sa lepiť k nádobe. Cesto s olejom sa veľmi dobré miesi. Nádobu trochu potrieme olejom a vložíme doň cesto, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme dobre vykysnúť na teplom mieste (ja to dávam do rúry, ktorú rozohrejem na 30 °C a potom vypnem).

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som pripravila plnku. Jablká ošúpala, nakrájala na malé kocky a pokvapkala citrónovou šťavou. Na panvici som roztopila maslo a pridala jablká, dusila som na väčšom ohni asi 3-5 minút, až trochu zmäknú, nakoniec som zamiešala škoricu a cukor. Plnku som nechala vychladnúť.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme aj posýpku. Múku, cukor a studené nakrájané maslo rozmrvíme rukami na mrveničku. Hotovú posýpku odložíme zatiaľ do chladničky.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov, sformujeme okrúhle bochníky, prikryjeme ich utierkou a necháme kysnúť 5-7 minút.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom každý bochník rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 25 cm a do polovice posypeme trochou posýpky (asi 1 PL). Trochu posýpky, ktorá pôjde na vrch koláča som ihneď odložila do chladničky. Cesto prehneme na polovicu, trochu pritlačíme a opäť posypeme posýpkou. Ku každému kraju dáme trochu jablkovej plnky a kraje zrolujeme k sebe do dvoch kornútikov.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uložíme do vymastenej formy priemerom asi 30-32 cm (ja som použila formu na pizzu). Takto urobíme aj ostatné bochníky. Takto pripravený koláč prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte kysnúť asi 30 minút.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnutý koláč potrieme vajíčkom, rozmiešaným s pár kvapkami oleja a vody (tak sa bude menej pripaľovať), posypeme odloženou posýpkou a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C 35-40 minút (čas kontrolujte podľa vlastnej rúry).

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený koláč necháme trochu vychladnúť, vyberieme z formy a vychladnutý môžeme podávať. Každý kornútik môžeme od koláča oddeľovať. Koláč je voňavý, nadýchaný a šťavnatý.

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A v reze. Dobrú chuť!

    Kysnutý koláč „Jablkové kornútiky“ (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

elenas
@45678 (20.11.2019 19:13)

Ďakujem pekne za milý komentár:) Máš pravdu, cesto je mäkké a ľahučké aj na ďalší deň aj dva, pokiaľ to ihneď nezjete:)
haji
Tyjo, dobrý nápad a ještě lepší receptík, krásná práce i fota! Jsi šikulka, milá @elenas !
1x elenas